היצרות תעלת השדרה. הגדרה:
היצרות של תעלת השדרה הנו מצב שבו תעלת השדרה מוצרת. בדרך כלל ההצרות ניגרמת בגלל התעבות של רקמות בתוך תעלת השדרה: עצם, גיד, רצועה או הסתיידות. מצב זה גורם ללחץ על חוט השדרה בגבהים שונים ו/או העצב מעמוד השדרה. במידה וההיצרות היא מרכזית, יהיה לחץ על חוט השדרה אשר עלול לגרום לקושי בהליכה, חוסר יציבות, כאב בגב ובידיים/ברגליים, הרדמות, או נימול. במידה וההיצרות היא צדדית, יהיה לחץ על מבוא/שורש העצב, מה שייגרום להקרנה ליד או לרגל באותו הצד של ההיצרות. לפעמים ההיצרות יכולה להיות בעמוד שדרה מותני ואז התסמינים יהיו ברגליים. כאשר ההיצרות תעלת השדרה צווארית, התסמינים יכולים להיות גם בידיים וגם ברגליים. היצרות תעלת השדרה עלולה להביא לחסר או פגיעה נוירולוגיים, כלומר, לירידה בתחושה ו/או ירידה בחוזק השרירים ו/או ירידה ברפלקסים.
היצרות תעלת השדרה. גורמים:
- שינויים ניווניים- התעבות רצועות (כמו Ligamentum Flavum) ורקמות רכות אחרות, בלט דיסק והתעבות רקמות קשות כמו מפרקי החוליות (FJ), שבירתן או התפתחות ציסטות סביבן, אוסטאופיטים באזור, ושברי דחיסה בעמ"ש.
- בלט/פריצת דיסק– בלט דיסק גדול או פריצת דיסק עלולים לגרום גם להיצרות של תעלת השדרה ולגרום ללחץ על חוט השדרה
- מחלות מפרקים בעמוד השדרה – כמו מחלת מפרקים שיגרונית –ראומטואיד ארטריטיס RA
- אבנורמליות אנטומית מולדת– התופעה נובעת מתעלת עמוד שדרה צרה מידי עבור חוט השדרה או שינויים מבניים שמצרים את התעלה וגורמים ללחץ
- חוסר יציבות של עמוד השדרה – spondylolisthesis, זהו מצב שחוליה אחת גולשת מעל השנייה, מה שעולול לגרום להיצרות תעלת השדרה.
- טראומה לעמוד השדרה או גידול או גרורה בעמוד השדרה עלולים לגרום להיצרות תעלת השדרה.
היצרות תעלת השדרה. תסמינים :
- כאבי גב תחתון עם השלכה לרגליים או לידיים או לשניהם.
- חוסר תחושה, נימול ותחושת שריפה לאורך הגפה
- חולשת שרירים בידיים או ברגליים או בשניהם
- אי נוחות בעמידה וקושי לעמוד לאורך זמן
- קושי בהליכה וכאבים ברגליים בהליכה גם של 100-200 מטר
- קושי להתיישר עם הגב והליכה כפופה.
- במקרים חמורים יכול לכלול תסמינים של חוסר שליטה בשלפוחית השתן.
היצרות תעלת השדרה . בדיקה ואבחנה
בדיקה ואבחנה של היצרות תעלת השדרה מתחילה בתשאול ובראיון. התסימינים המופיעים מעלה הם הדברים האופייניים שאנו שומעים את הלקוח מדווח כאשר יש לו היצרות של תעלת השדרה. כדי לאושש את ההשערה, ממשיך הרופא בבדיקות גופניות כולל בדיקת הליכה, בדיקת טווחי תנועה וכן בדיקה נוירולוגית מקיפה. גם במהלך הבדיקה יש מאפיינים האופייניים להיצרות תעלת השדרה. עם זאת, על מנת לאשר באופן סופי את האבחנה, בדרך כלל יפנה הרופא לבדיקת MRI אשר תתן באופן מוחלט את האבחנה.
היצרות תעלת השדרה . טכניקות טיפול:
אדם הסובל מכאבי גב באופן כללי ובאופן ספציפי מהצרות תעלת השדרה, בדרך כלל ייטה לרצות לשכב ולהיות במנוחה. עם זאת, גישה זו אינה נכונה וההמלצה היא להיות בתנועה (כל תנועה שאינה מכאיבה) על מנת למנוע כניסה לדיכאון והחמרת הכאב בשל חוסר התנועה והזרמת הדם לאיזורים הפגועים. לכן, מומלץ במידת הצורך לקחת תרופות ולפנות לטיפול שמרני להורדת כאבי הגב כמה שיותר מהר. להלן שיטות הטיפול היעילות:
-
טיפול תרופתי להורדת כאב ודלקת.
-
טיפול פיזיותרפי-
- מוביליזציות לחוליות (שיטת מאליגן, שיטת מייטלנד ו/או שיטת מקנזי)
- טיפולי אלקטרותרפיה כגון גירויים חשמליים להורדת כאב ודלקת
- US לעמוד השדרה לצורך הורדת כאב ודלקת.
- טכניקות שונות לשחרור רקמות רכות כגון: deep friction massage, myofascial manipulation, עיסוי עמוק, רולפינג ועוד.
- מתן תרגילים לשחרור הכאבים ולחיזוק השרירים.
- ההנחיה לפעילות גופנית חשוב שתהיה על ידי פיזיותרפיסט שמכיר היטב את סוג הפתולוגיה על מנת למנוע הגעה למצבי כאב. לדוגמא: הדעה הרווחת היא שהליכה עוזרת להקל כאבי גב. עם זאת, במצבים של היצרות תעלת השדרה, הליכה דווקא עלולה להחמיר את המצב ואילו אופניים עשויים להקל ולאפשר ביצוע הפעילות ללא כאבים.
- הנחיות לחיזוק שרירי ליבה- תרגילים לחיזוק השרירים שמייצבים את עמוד השדרה
- מתיחות לשרירים מסביב לעמוד השדרה, כולל השרירים של הרגליים שעלולים למתוח את עמוד השדרה כאשר הם מקוצרים
- זריקות אפידורליות של סטרואידים במצב אקוטי לאזור הפגוע (במרפאת כאב)
- טיפולי הידרותרפיה- הטיפול במים פעמים רבות מאפשר ביצוע תנועתיות ללא כאבים ובכך עוזר מאד במצבים של היצרות תעלת השדרה.
- טיפול ניתוחי– הסרה של החלקים המעובים שמצרים את המרווח עבור העצב. נחשב כפתרון מוצלח בסך הכל ומשתמשים בו כאשר המצב חמור וכל שאר הטיפולים לא עזרו. לא תמיד עוזר יותר מתרגול שמרני.
היצרות תעלת השדרה. מניעה
- חינוך למניעה: לימוד דרכים להימנע מתנועות המחמירות את המצב-עמידה ממושכת, הרמת ידיים ממושכת מעל הראש, שינויי תנוחה, הליכה ועוד.
- הורדת משקל: מחקרים מצאו שירידה במשקל פעמים רבות עוזרת להורדת הכאבים הנובעים מהצרות תעלת השדרה.
- ארגונומיה: הנחיה לכיצד לעבוד עם הגוף ביום יום, כיצד לשבת, כיצד לקום, טכניקות להורדת כאב בעמידה ממושכת ועוד.
- שיפור היציבה: יציבה לקויה עלולה להוות גורם תורם להיצרות תעלת השדרה. תיקון היציבה יכול בהחלט לעזור מאד גם בהורדת כאב הנובע מהיצרות תעלת השדרה וכן גם במניעת החמרת כאבים בעתיד. תיקון היציבה כולל מצד אחד חיזוק השרירים החלשים ומצד שני מתיחה לשרירים המקוצרים.
- הימנעות מעישון: מחקרים מצביעים על כך שהעישון משפיע לרעה על הרקמות הרכות. היצרות תעלת השדרה הנו מצב שבו יש התעבות של רקמות בעמוד השדרה. מכאן, מצאו שיש קשר פעמים רבות בין עישון לבין היצרות תעלת השדדרה.
לסיכום,
היצרות של תעלת השדרה עלולה לגרום לירידה תפקודית לא מבוטלת. חשוב מהר ככל הניתן לפנות לעזרה ולנסות להקל על הכאבים וכן על ההתדרדרות התפקודית שבאה בעקבות הכאבים. שילוב של פיזיותרפיה, הידרותרפיה, ייעוץ תזונתי וטכניקות שונות של רפואה משלימה יכולים מאד לעזור. בנוסף, הפניה למרפאת כאב חשובה מאד להקלה על הכאב והדלקת. במידה וכל אלה לא מקלים, יש לפנות לרופא נוירוכירורג מומחה לעמוד השדרה על מנת לשקול התערבות ניתוחית.