המכניזם של הנשימה בנוי באופן המאפשר לנשום הן דרך האף והן דרך הפה, אולם חשוב לבחור לנשום בדרך הנכונה והבריאה יותר.
מחקרים מראים כי נשימה דרך האף מובילה לבריאות ולחוסן, אי לכך, יש חשיבות רבה בלימוד דרך הנשימה הנכונה.. בצפייה בתינוק בן יומו, ניתן לראות נשימה נכונה ובריאה דרך האף.
אורח החיים המודרני הכולל מתח רב, לחץ נפשי מביא לנטייה לנשום דרך הפה. אנשים רבים בעולם המערבי נושמים דרך הפה כתוצאה מחוסר ידע . רבות מן המחלות בהן לוקה האדם המודרני קשורות קשר הדוק להרגל הנשימה דרך הפה.
אילו מחלות נגרמות כתוצאה מנשימה דרך הפה?
הצטננויות, נזלות, מחלות מדבקות, אסטמה, דלקת בדרכי הנשימה, גרון, לוע (כאבים בבליעה), שקדים (שקדים נפוחים קשורים בהגנה על דרכי הנשימה). רבים מבינינו מקפידים, בשל סיבות אסתטיות, לשמור על פה סגור במשך היום, אולם ישנים בפה פתוח, וכתוצאה מכך נדבקים במחלות. אדם הישן בפה פתוח במשך הלילה, פוגע באחד מחוקי הטבע, מתעורר תמיד עם תחושת יובש בגרון, וזורע כך את זרעי המחלה.
מהם היתרונות של הנשימה דרך האף לעומת הנשימה דרך הפה?
א. קליטת הפראנה מהאוויר נעשית דרך עצבי חוש הריח הנמצאים באף. האוויר שאנו שואפים דרך הפה הוא חסר כוח וחסר פראנה. כאשר האף סתום אנו מאבדים כוחות מהר מאוד, משום שבפה לא קיים מנגנון הקולט את הפראנה מהאוויר. לכן אדם הנושם מהפה לאורך זמן, יסבול ממחסור בפראנה, כושר ההתנגדות והעמידות של גופו ייחלש, והוא יהיה רגיש מאוד למחלות. באמצעות נשימה דרך האף לריאות נספק פראנה רבה אל גופנו. קליטת פראנה מרובה תחזק בראש ובראשונה את לבנו אשר מזרים את הפראנה לכל חלקי הגוף דרך מחזור הדם, לכלי הדם העדינים ביותר. כמו כן תוזרם כמות גדולה של פראנה למוח ותאפשר את פעולתו התקינה.
ב. מנגנוני ההגנה של הנשימה נמצאים באף: מנגנון ההרחה מתריע בפני חומרים רעילים. השערות הדקיקות מונעות מחלקיקים בלתי רצויים לחדור לריאות. התעלה של העור הרירי מחממת את האוויר הקר וסופגת גרגרי אבק שעברו מבין השערות הדקיקות. בחלקו הפנימי של האף נמצאות בלוטות הנלחמות בחיידקים שחדרו.
כיצד שומרים על אף נקי?
א. יש לשאוף שאיפה עדינה של מי מלח ולאפשר להם לזרום אל הגרון.
ב. יש לשאוף דרך נחיר אחד מול חלון פתוח.
ג. יש לשאוף תוך כדי שפשוף הנחיריים.
סיכום: נשימה דרך האף היא העיקרון הבסיסי העומד מאחורי מדע הנשימה של היוגה, מעבר ליתרונות הבריאותיים שלה. חשוב שכל איבר ימלא את התפקיד המיועד לו, ושרק כאשר האדם חולה ואינו יכול לנשום דרך האף הסתום הוא ינשום דרך הפה.