עם בוא החורף, אנו נתקלים במטופלים רבים המדווחים כי הינם סובלים מכאבי מפרקים או שהכאב שהיה להם, הוחמר. ישנן סיבות רבות לכאבי מפרקים שחלקן יכולות להיות קשורות למחלות של המפרק עצמו או למחלות מחוץ למפרק. הסיבה השכיחה ביותר לכאבי המפרקים- אוסטאוארטריטיס.
אוסטאוארטריטיס היא מחלה ניוונית כרונית המלווה בהרס של הסחוס במפרק. לרוב נפגעים מפרקים הנושאים את משקל הגוף כאשר מפרק הברך הוא הנפוץ ביותר. המחלה באה לידי ביטוי בנוקשות וכאב במפרק, שמוחמר בנשיאת משקל, הגבלה בתנועת המפרק, נפיחות וצליל חריקה בזמן כיפוף או יישור של הברך. גורמי הסיכון העיקריים הם גיל, עודף משקל, טראומה קודמת במפרק, תורשה וחולשת שרירים סביב הברך.
ואיפה נכנס מזג האוויר לתמונה? החוקרים עדין חלוקים בדעותיהם לגבי השפעות הקור על כאבים במפרק ויחד עם זאת נמצא כי שילוב של טמפרטורה נמוכה, לחות גבוהה ושינויים בלחץ האטמוספרי עלולים להשפיע על כאבי מפרקים. בנוסף, ידוע כי קור גורם לכיווץ כלי הדם המובילים חמצן אל השריר וכך לכיווץ השריר והרקמות הרכות שמסביבו. וכשאלו מתכווצים, ישנה עלייה בלחץ התוך מפרקי וכך הכאב עלול להיות מוחמר.
כיום ניתן לטפל ביעילות בחלק ניכר ממחלות המפרקים, ולכן ישנה חשיבות לאבחון המוקדם של המחלה.
מטרות הטיפול הפיזיותרפי באוסטאוארטריטיס
המטרה העיקרית של הטיפול הפיזיותרפי הינה להחזיר את המטופל לתפקוד אופטימלי בחיי היומיום, בהתחשב בחומרת המחלה ובתפקודו שלפני המחלה. הטיפול הפיזיותרפי אינו מרפא את מחלת האוסטאוארטריטיס אלא עוזר למטופל לתפקד בצורה יעילה יותר, משפר את איכות החיים שלו ובמקביל מאט את התקדמות המחלה.
מטרות נוספות בטיפול הן:
• הורדת כאב.
• הגדלת טווחי תנועה במפרק הברך והפחתת נוקשות.
• חיזוק שרירים ושיפור היציבות סביב מפרקי הברך, הירך והאגן.
הפיזיותרפיסט מגדיר את מטרות הטיפול התפקודיות ביחד עם המטופל תוך כדי התחשבות בציפיות ובמגבלות של המטופל. אחת הדרכים להשיג את המטרות הללו היא ע"י תרגול פונקציונאלי – במחקרים רבים הוכח כי הדרך הטובה ביותר להשיג שיפור תפקודי כמו למשל עליית מדרגות, מעבר מישיבה לעמידה, כריעה וכדומה היא לתרגל את אותן הפונקציות בדרגות קושי שונות בהתאם להדרכה של הפיזיותרפיסט. שיטת תרגול זו מחזקת בצורה הטובה ביותר את השרירים שאחראים על ביצוע הפונקציה ומלמדת את קבוצות השרירים המעורבות לעבוד בתאום אחת עם השנייה. קיימת חשיבות עליונה לתרגול בבית בהתאם להנחיות הפיזיותרפיסט על מנת להשיג שיפור תפקודי.
חשוב לזכור כי אוסטאוארטריטיס היא מחלה כרונית וכך גם הכאב שמלווה אותה. לרוב אנשים רואים בכאב אות אזהרה אשר אותו הם מתרגמים מיד למנוחה והימנעות מתנועה ומפעילות גופנית מחשש לגרימת נזק נוסף. התוצאה שמתקבלת במקרה זה היא ניוון שרירים, ירידה תפקודית והישארות במעגל הכאב. לכן על אף הכאב יש להימנע ממנוחה ממושכת ולהפעיל את הגוף לצורך תפקוד יומיומי.
יתרה מזאת, מחקרים אף מראים שיש חשיבות רבה לביצוע פעילות גופנית. פעילות גופנית מתאימה תסייע בהפחתת כאבים, תשפר טווחי תנועה, תפקוד יומיומי ותפחית את המוגבלות. נקודת המפתח היא אימון עם אימפקט (עומס) נמוך על המפרקים. כלומר, יש לבחור בפעילות גופנית כגון הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה ולהימנע מפעילות כמו ריצה וקפיצות.
בנוסף לטיפול הפיזיותרפי ניתן ואף מומלץ להיעזר בטיפול שיאצו מהרפואה המשלימה. טיפול שיאצו משלב ידע מרפואה סינית מסורתית עם טכניקה שפותחה ביפן בראשית המאה העשרים. על פי השיטה הזו, כאב נובע מחוסר תנועה, תקיעות או תנועה לא נכונה ומטרת הטיפול היא לפתוח את החסימות, לייצר תנועה ולהזין בנוזלים על מנת להחזיר את זרימת האנרגיה (הצ'י) לאיזון, וכך להקל על הכאב. כל זאת נעשה ע"י לחיצות על נקודות ספציפיות המפוזרות לאורך המרידיאנים (ערוצי האנרגיה) הראשיים. בטיפול השיאצו כמו גם בטיפולים הוליסטיים נוספים, ישנה חשיבות מרובה לאבחון המקור הראשוני של כאבי הברכיים שכן אם נטפל בסימפטום ולא במקור, הרי שהכאב עלול לחזור ולהישנות. בהרבה מהמקרים כאבי ברכיים קשורים לחוסר איזון של הכליות. לפי הרפואה הסינית, הכליות שולטות בעצמות בכלל, ובברכיים בפרט. הן המקור של הצ'י (אנרגיה) בגוף. ככל שמזדקנים, הצ'י של הכליות הולך ומתכלה, מה שמסביר את השכיחות של בעיות ברכיים בגיל מבוגר. בנוסף, הן מקושרות עם אלמנט המים, והרגש המשויך אליו הוא פחד. מעניין לגלות שהרבה מהמטופלים שמגיעים עם בעיות ברכיים אכן מדווחים על איזשהו קושי נפשי כמו סטרס, פחד וחרדה שחוו בתקופה שקדמה לכאב. על הקשר בין "פחד" ל"ברכיים" יכול להעיד גם הביטוי "פיק ברכיים".
לסיכום, כאבי מפרקים בכלל וברכיים בפרט הן תופעה שכיחה ביותר הגורמת להגבלה משמעותית בתנועה וירידה באיכות החיים. באמצעות טיפול נכון ושמירה על אורח חיים בריא ניתן להביא לשיפור משמעותי במצב ולמנוע התדרדרות עתידית.
הכתבה באדיבות אורטל לויצקי אמפלי, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומטפלת בשיאצו .