טליה בראל, נטורופתית ורפלקסולוגית. מטפלת בבעיות עיכול, לחץ דם, סוכרת, כולסטרול, סטרס, בעיות שינה. ע"י תזונה, צמחי מרפא, תוספים, רפלקסולוגיה ופרחי באך.
עקרונות בתזונה אנטי דלקתית
לתזונה יש תפקיד חשוב במניעה ובטיפול הן בדלקת מפרקים שגרונית (ראומטיד ארטריטיס, מחלה אוטואימיונית) והן בדלקת פרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס, מחלה שחיקתית של המפרקים). במקרה של דלקת פרקים ראומטית, שקיעת רעלנים במפרקים גורמת לתגובת יתר של מערכת החיסון באיזור, אשר מתבטאת בדלקת כרונית. במקרה של דלקת פרקים ניוונית, השחיקה המתמשכת באיזור המפרק גורמת עם הזמן לתהליכים דלקתיים כרוניים. המחקרים בנושא, כמו גם ההתנסות הקלינית, מראים שככל שהתזונה תכיל פחות מזונות מעוררי דלקת ויותר מזונות אנטי דלקתיים, נוכל להפחית את התהליך הדלקתי במפרק, לשפר את התנעותיות שלו ולהפחית את הכאב במקום.
מזונות מעוררי דלקת שמומלץ להפחית/להימנע מהם בתזונה:
- שומנים מעוררדי דלקת:
- אומגה 6 – נמצאת בעיקר מזונות מהחי ושמנים מהצומח שאינם שמן זית.
- שומן רווי – נמצא בעיקר במזונות מעולם החי וכן בשמן הדקלים הצמחי, שהינו רכיב תזונה ברבים מהמזונות המתועשים.
- שומן טראנס כגון מרגרינה, שומן מוקשה או שומן מוקשה חלקית, נמצא בחלק גדול מהמזונות המתועשים. שומן זה הוא חומר כימי ומעורר דלקת, ולכן מומלץ להימנע ממנו לחלוטין.
- סוכרים פשוטים ופחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה שעלולים להגביר את התגובה הדלקתית– משקאות ממותקים, ממתקים, עוגות ועוגיות, קמח ואורז לבן.
- מזון מעובד ומתועש המכיל חומרים מזיקים כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים ובדרך כלל גם הרבה סוכרים פשוטים ושומן טראנס.
ירקות סולניים – כוללים חצילים, עגבניה, פלפל ותפוחי אדמה. ירקות אלה מכילים את החומר הרעיל סולנין שנוטה לשקוע במפרקים. במידה וסובלים מכאבים במפרקים, כדאי להימנע מהם לתקופה של לפחות שבועיים. אם חלה הטבה, ניתן לבדוק את ההשפעה של כל אחד מהם לחוד, על מנת לוודא האם יש רגישות לכולם או לחלקם.
מזונות נוגדי דלקת שמומלץ להגביר בתזונה:
שומנים נוגדי דלקת:
• מזונות שמכילים אומגה 3: דגי ים צפוני כמו סלמון, הליבוט, מקרל וסרדינים, גרעיני פשתן טחונים, זרעי צ'יאה ואגוזי מלך. במקרים מסויימים מומלץ לקחת תוספי תזונה של אומגה 3, בהתייעצות עם איש מקצוע.
• מזונות שמכילים אומגה 9 : שמן זית, אגוזי מלך, שקדים, גרעיני דלעת, אגוזי ברזיל ואבוקדו.
אבץ – על מנת שאומגה 3 תהיה פעילה בגופינו, יש צורך בכמות מספקת של אבץ. מזונות מומלצים שמכילים הרבה אבץ הם גרעיני דלעת, דגי ים צפוני, אצות וסויה.
מזונות שמכילים הרבה אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) – אנטיאוקסידנטים פועלים נגד הרדיקלים החופשיים שמגבירים תהליכים דלקתיים. לשם כך יש להגביר צריכה של ירקות ופירות מסוגים וצבעים שונים. ככלל, ככל שצבע הפרי והירק חזק יותר, כך השפעתו נוגדת הדלקת חזקה יותר.
קוורציטין –רכיב תזונתי ממשפחת הפלבנואידים, שהינו נוגד דלקת חזק שפועל נגד רדיקלים חופשיים. נמצא בעיקר בבצל (יותר בבצל הסגול), בשום, בעירית ובתפוח עץ.
כורכום – הכורכום מכיל אנטיאוקסידנטים רבים וכן חומרים פעילים שמפחיתים תהליכים דלקתיים בגוף. מומלץ להוסיף אותו כתבלין בבישול ובמקרים מסויימים ליטול אותו כתוסף.
ויטמין C – מומלץ להרבות במזונות שמכילים ויטמין C שהוא נוגד חמצון חזק המנטרל רדיקלים חופשיים ומתכות רעילות, ומגביר את תנגודת הגוף לתהליך הדלקתי. בנוסף, ויטמין C חיוני לתהליך ייצור הקולגן, שהוא מרכיב חשוב בסחוסי שבמפרקים .ויטמין C נמצא בשפע בפירות וירקות, בהם פלפל אדום, ברוקולי, פטל, אוכמניות, תרד, גויאבה, כרובית, כרוב, עלים וירקות ירוקים, פפאיה, קיווי, תות שדה, אפרסמון ופירות הדר.
תזונה עתירת סיבים תזונתיים – הסיבים עוזרים לניקוי רעלים מהגוף כולל מתכות, שומנים, סוכרים ועוד. תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים (כמו אורז מלא וקינואה) וקטניות (כגון עדשים ושעועית) תספק לנו שפע של סיבים.
ירקות מצליבים – ירקות אלה מכילים הרבה ויטמינים, סיבים ונוגדי חמצון נוגדי דלקת. כוללים ירקות כגון: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, קולורבי, לפת, צנון/צנונית, חרדל, חזרת וגרגיר הנחלים.
שלילת רגישויות למזון – יש מקרים בהם הדלקת נגרמת או מוגברת בעקבות רגישויות למזונות מסויימים כמו חיטה, מוצרי חלב, תירס, בוטנים ועוד. במידה וחושדים ברגישויות למזון, מומלץ להימנע ממזונות אלו למספר שבועות, ולאחר מכן לבדוק את ההשפעה של כל אחד מהם בנפרד. מומלץ לעשות תהליך זה בליווי נטורופת מוסמך.
שמירה על משקל תקין – מעבר לדגשים אנטי דלקתיים בתזונה, חשוב לציין שעודף משקל ובעיקר השמנה בטנית נמצאו כמעלי מדדי דלקת בגוף. לשמירה על משקל גוף תקין יש תפקיד מכריע במניעת תהליכים דלקתיים.
מים – נמצא כי שתייה מספקת של מים, בסביבות כוס מים אחת כל שעתיים, חשובה לסיכוך המפרקים ותורמת להפחתת כאבים במפרקים.