יש החושבים ששינה היא בזבוז של זמן, זמן לא מנוצל ועוד אימרות כאלה.
ובכן, כל האומרים אולי אינם ערים לעובדה ששינה היא זמן בו הגוף טוען עצמו באנרגיה, נפטר מעודפים של רעלים וחומרים אחרים שאינם טובים עבורו, משחרר לחצים מהתת מודע, שורף קלוריות, ושומר על הנעורים גם במראה וגם בתחושה.
נכון, שכאשר אנחנו צעירים אין לכולנו צורך תמיד בשינה כמו אנשים בוגרים יותר, ולעיתים אנו נהנים להשאר ערים 24 או 48 שעות, ללא בעיה. אולם, רוב האנשים, החל בבני נוער בשנות התפתחותם, זקוקים ללילה שלם של 7-87 שעות שינה בממוצע. בני הנוער, כאמור זקוקים ליותר שעות מהממוצע, וגם אחרי 12 שעות הם חשים עייפים.
אנשים שעובדים בתנאי לחץ חשים לעיתים שהם זקוקים להרבה שעות שינה, ולו רק בגלל המאמץ הנפשי והרגשי שהם משקיעים. במצבים אלה, שינה לא תמיד עוזרת, ולא תמיד ניתן לשקוע בשינה עמוקה ורגועה אחרי מתח רב. דוקא המבוגרים, ישנים פחות, כי יש להם פחות עומס בחיים והם באופן כללי נחים יותר, ולכן זקוקים לעיתים עד כמחצית מזמן השינה של אדם בוגר צעיר יותר.
גם כאשר אנו נכנסים למיטה, לא תמיד השינה שורה עלינו מהר כפי שהיינו רוצים. אנשים הנוטים לדאגנות, עשויים למצוא עצמם "חופרים" בארועי היום, ולא מצליחים להתנתק מהם זמן רב. גם דאגנות מסוג אחר יכולה להדיר שינה: מהם המטלות שעלי לעשות מחר.
יש המתעוררים באמצע הלילה מדאגות, ומתקשים לחזור לישון, יש כאלה שנשימתם כבדה והם אינם נושמים כראוי למרות שנדמה להם שהם ישנים, שנתם אינה עמוקה ולא מגיע מספיק חמצן פנימה. מצב זה מתיש את הגוף ואינו טוען אותו באנרגיה מספקת. אנשים כאלה יקומו עייפים בבוקר.
כדי להקל על כל הסובלים, הנה כמה כללים שיעזרו לנו לישון טוב יותר בלילה:
1. אף פעם אל תכנסו למיטה על בטן מלאה. עיכול הוא פעולה הדורשת אנרגיה רבה, ואם הגוף עסוק בעיכול, יהיה לו קשה לאפשר לנו שינה עמוקה וטובה, אפילו אם נשקע בשינה, היא לא תהיה טובה.
2. להרבה אנשים יש "שעת שינה". זוהי השעה שבה הם מרגישים עייפים ומוכנים להכנס לישון. רצוי להקשיב לגוף ולציית לו, ולישון בשעה היעודה. אם עברנו את השעה הזו אנו עלולים למצוא עצמינו מתקשים להרדם במשך שעות רבות, ואפילו אחרי שנישן, לא תהיה שנתינו עמוקה. דחיית שינה, אגב, היא אחד הגורמים להפרעות שינה כרוניות גם בצעירים ובוודאי במבוגרים.
3. אם אתם נוטים למחשבות רבות בערב, יש כמה דברים שיכולים להועיל לכם להרגע: מקלחת חמימה – תנקה ותרגיע, מחברת קטנה ליד הראש – למקרה ששכחתם משהו למחר וזה לא יניח לכם, פעילות גופנית בימים של עומס – כדי לפרוק חלק ממנו כבר תוך כדי הפעילות הגופנית, כל אלה יהיו כמו כדורי הרגעה טבעיים.
4. בני נוער, נוטים לישון הרבה פעמים עם חלון סגור ודלת סגורה. חוסר אוורור בחדר השינה יכול להשפיע לרעה על איכות השינה. חשוב שבחדר השינה יהיה אויר והוא לא יהיה אטום וחנוק.
5. אם אתם סובלים מאף סתום, קשיי נשימה, וצורך לנשום מהפה, דברים אלו יפריעו לכם לישון. נסו לקנח את האף. אם זוהי בעיה קבועה זוהי בעיה תזונתית ! כן, כן, גם אלרגיה נשימתית או עודף נזלת רק כאשר נשכבים במיטה, הם חלק מתזונה לקויה, והמצב ניתן לפתרון.
6. חשוב להיות נינוח בשינה. כל המתכרבלים למיניהם, לעיתים בתנוחות מפתיעות אינם מאפשרים לגפם להירגע ונשארים מתוחים גם במהלך הלילה. מומלץ להתחיל את תהליך השינה בתנוחה של שכיבה על הגב, ידיים לצידי הגוף ולתת לכל השרירים להירגע. במהשך הלילה, תשתנה התנוחה, ויהיה קשה יותר לשמור על הגוף מהתכרבלות.
7. אם אתם סובלים מנדודי שינה, תזונה נכונה חיונית עבורכם. יש לוודא שכל אבות המזון נמצאים במזון ואם חסר יש להשלים. אוכל תעשייתי משפיע לרעה על הגוף ועשוי להיות גורם מעכב שינה, בעיקר אם הוא נצרך בכמויות. קפה ומאכלים מכילי קפה או מעוררים אחרים יעירו אתכם גם אם לא מייד, תהייה להם השפעה וודאית!
8. ולסיום. גם הסובלים מבעיות שינה רציניות, שרואים לילות לבנים לעיתים קרובות: אל תתפתו לקחת כדורי שינה. יש המון דרכים טבעיות לטיפול בבעיות שינה, והן יעילות ואפקטיביות יותר מכדורים. איכות השינה שכדורים נותנים אינה דומה לשינה טבעית, הם ממכרים והשפעתם פוחתת עם הזמן. נסו לפנות לשיטות טיפול טבעיות כמו תזונה, או רפואה סינית.