דלקות שתן חוזרות ובעיות בשלפוחית השתן הן נחלת נשים רבות. נשים הסובלות מדלקות שתן חוזרות פעמים רבות מנסות תרופות שונות אשר לא בהכרח פותרות את הבעיה. יש הרבה מיתוסים לסיבות לדלקות שתן ולדרכים לפתור אותן. להלן מספר פרטים חשובים בנוגע לנושא.
1. בעיות בשלפוחית השתן מתעוררות לא פעם בשל מצב הנקרא "התאפקות יתר". האדם המרגיש צורך להטיל שתן אינו עושה זאת ומחזיק בשתן שעות רבות. ישנם מחקרים שמצאו שישנם אנשים, לרוב נשים, שלהם שלפוחית השתן היא בעלת תכולה גדולה מהרגיל, מה שגרם להם להטיל שתן פעם ב-5 עד 10 שעות!
2. נשים נוטות ללקות בזיהומים בדרכי השתן יותר מגברים. הסיבה לכך היא שהשופכה הקצרה אצל נשים קרובה לפי הטבעת, כך שאחרי "יציאה" נשים המנקות עצמן בכיוון השופכה, מסכנות עצמן בזיהומים קשים בדרכי השתן. חיידקים צואתיים נכנסים לשלפוחית השתן ומזהמים אותה. חיידקים שונים מצויים בשלפוחית השתן באופן טבעי לכל אדם, אך חיים שם בשלום ובטבעיות כאשר רמת החומציות הטבעית של השתן, נמוכה ואינה מאפשרת להם להזיק.
3. מקומות עבודה רבים אינם רואים בעין יפה הליכה אל השירותים תכופות, ולכן -עובדים מתאפקים שעות רבות ולא משתחררים. אצל ילדים, העיסוק במשחק דוחה את ההליכה לשירותים מפאת הפחד להפסיק את המשחק וכך ילדים רבים מחזיקים את הצורך להתרוקן שעות רבות.
4. היעדר שירותים ציבוריים נקיים או הפחד של נשים בעיקר שמא השירותים שבסביבתן אינם נקיים גורמים להחזקת השתן שעות רבות.
*כל הדוגמאות הללו ועוד, גורמות לעצירת שתן בשלפוחית והתפתחותם של זיהומים הגורמים לדלקות בדרכי השתן.
5. ללא שתיית מים מספקת הכליות לא מתנקות, וזיהומים שונים מהן עוברות אל שלפוחית השתן. על כן חשוב מאד לשתות מים בכמות של עד8-12 כוסות מים ליום.
6. זיהומים חוזרים בדרכי השתן קשורים גם להרגלים של נשים בתחום המין, ההגיינה וההשתנה. נשים הנוטות יותר לזיהומים חוזרים בשלפוחית השתן נמצאו כמי שדחו את ההשתנה כ- 3 שעות אחרי קיום יחסי מין, בעוד שנשים שאינן לוקות בזיהומים אלו לעיתים קרובות משתחחרות כ- 10 דקות לאחר קיום יחסי המין שזה הצורך הטבעי בד"כ. נדגיש, שהשתנה לאחר קיום יחסי מין מומלצת בגלל שהשתן מחטא את האיזור.
7. לשמירה על רמת החומציות הנמוכה של השתן, אפשר לשתות מיץ חמוציות טבעי (קראנברי). החמוציות מכילות חומצה היפורית, המעכבת את גדילתם של החיידקים בשלפוחית. גם ויטמין C עשוי לעזור לגירוי צורב וכואב בשופכה בעת ההשתנה אצל נשים ואצל גברים. גירוי צורב יכול להגרם מהיווצרות גבישים פוספאטיים עקב מחסור בשתיית מים, ומחסור ב-מגנזיום ו-6 B (המגיעים מהמים או מהמזון).
8. ויטמין C אינו מגביר את החומציות אך קוטל את החיידקים בשלפוחית השתן. עודפי הויטמין היוצאים מן הגוף דרך השתן הם דוקא אלו שמקלים ומבריאים את הצריבה בעת ההשתנה. חיידקים צואתיים שנמצאו בשלפוחית השתן מושמדים ע"י ויטמין C שנלקח בכמויות גדולות (2-4 גרם ביום).
9. אם לקיתם בדלקת זיהומית בדרכי השתן מומלץ ליטול אנטיביוטיקה לחיסול הזיהום. הימנעות מטיפול יסכן בהסתבכויות מיותרות של הכליות עד אפילו לאי ספיקתן.
במצב של זיהום פעיל, חיידקים מתרבים ומזיקים לגוף באופן מידי, הטיפול בתוספי מזון עשוי למנוע את הזיהום לפני תחילתה של דלקת פעילה, וזאת בתנאי שמערכת החיסון חזקה דיה. לכן, על מנת להימנע מבעיות וזיהומים בשלפוחית השתן והכליות רצוי מאד לסגל שינוי בהרגלי ההשתנה, להשתנה מיידית, גם במחיר של לצאת משיעור, ישיבה, וכו', אך יותר מכך רצוי להתרוקן לפני כל הפעילויות המצריכות שהייה ארוכה בהן.
השתנה סדירה היא כל שעתיים, שלוש, בתנאי ששותים מים בצורה מספקת במשך היום כולו. שתיית מים מרוכזת תביא להשתנה אחרי שעתיים ואחר כך כל 10 דקות עד להתפטרות הגוף מהעודפים.
השמירה על ההגיינה חשובה מאד במיוחד לנשים. יש לנגב אחרי השתנה מלפנים אחורה ולא ההיפך.
הכתבה באדיבות ציפי בר,T.O.M, D.H.D מרצה ומטפלת בתזונה אינטגרטיבית-הוליסטית וסינית