מקצוע הריפוי בעיסוק (Occupational Therapy) הינו מקצוע טיפולי-שיקומי-חינוכי, שמטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. המקצוע מתמקד במגוון העיסוקים המבוצעים על ידי בני אדם בכל הגילאים וחשיבותם לתפקוד האדם ותחושת השייכות החברתית ורווחתו. הטיפול מותאם לגילו של הפרט, יכולתו/מוגבלותו, תפקידיו בחיים, ערכיו והרקע התרבותי ממנו מגיע. טיפול בריפוי בעיסוק לאנשים עם מגבלה קוגניטיבית יכולה להתרחש בעקבות מגוון של מחלות נוירולוגיות (כגון: אירוע מוחי, חבלת ראש טראומתית, תאונות דרכים עם פגיעת ראש , דמנציות שונות, גידולים במוח, בעקבות טיפולים כימותרפיים, מצבי דיכאון וחרדה ועוד).
מטרות ההתערבות הטיפולית הן לעודד תפקוד עצמאי בפעילות יומיומית משמעותית, כמו טיפול עצמי, עבודה/למידה ויצרנות באמצעות עבודה על שיפור תהליכי חשיבה וקוגניציה. ההתערבות מיועדת לרכישת מיומנויות, לשינוי התנהגויות, לשיפור כישורים ולאפשר הסתגלות לסביבה בה מתפקד האדם. כמו כן נעשות פעולות מניעה וקידום כמו עבודה על יכולות הזיכרון בגיל המבוגר באוכלוסייה הבריאה.
הליקויים הקוגניטיביים כוללים בין היתר: בלבול, חוסר התמצאות בעיות בקשב ובריכוז ובזיכרון, הפרעות בתהליכי חשיבה, קושי לפתור בעיות, קושי לזהות סיטואציה ולהגיב עליה, חוסר מודעות, ליקויים בתפקודים ניהוליים כגון (תכנון, בקרה, ארגון, יוזימה, גמישות מחשבתית ועוד).
הליקויים הקוגניטיביים משפיעים על היבטים שונים בתפקוד היומיומי כולל עבודה, פנאי, למידה, משחק פעילויות יומיום בסיסיות (כגון אכילה, לבוש, רחצה, ניידות ותקשורת וכד') ופעילויות יומיומיות אינסטרומנטליות (כיגון: ניהול משק בית, קניות, ניהול כספים וכד').
ריפוי בעיסוק. בניית תוכנית טיפול:
כוללת ראיון עם האדם ומשפחתו ו/או אדם משמעותי אחר על מנת להכיר את הרקע העיסוקי של האדם ולזהות תחומי התערבות ולהציב סדר עדיפויות. המידע משמש בסיס לאבחון וניסוח מטרות טיפול בשיתוף עם המטופל ובשעת הצורך עם משפחתו או המטפל העיקרי.
בתהליך הערכה משתמשים באבחונים סטנדרטיים ובתצפיות. מפגש הערכה יכול להמשך על פני מפגש עד שניים.
ריפוי בעיסוק. שיטות הטיפול:
שיטות ההתערבות צריכות להתאים ליכולת הלמידה של האדם תוך התייחסות להיבטים כמו מודעות ומוטיבציה, רצונות וערכים, תרבות , יכולות ומגבלות והמצאות של תמיכה אנושית ומשאבים.
מתכונת הטיפול כוללת טיפולים פרטניים או קבוצתיים, הדרכת משפחה או מטפלים , יעוץ לנותני שירות אחרים כגון מורים ומקומות עבודה.
ההתערבויות המכוונות לשפר את הכישורים או ההתנהגויות, בהתאם לצורך וכוללות:
• אימון כישורים ספציפים כגון תפיסה, קשב, זיכרון, תפקודים ניהוליים ועוד.
• אימון מטה קוגניטיבי הכולל העלאת מודעות והקניית אסטרטגיות עבודה יעילות.
• הקניית טכניקות פיצוי פנימיות וחיצוניות.
• אימון במטלות ספציפיות, באמצעות חזרות ורמזים ההולכים ונחלשים
• שינוי סביבה – הבנייה ועיצוב הסביבה למניעת תאונות והתאמת מטלות על מנת לשמור ולעודד תפקוד בסביבה הקרובה או במסגרת החברתית.