אנטומיה של מפרק הירך
מפרק הירך בנוי בצורת מכתש ועילי כאשר העילי הינו עצם הירך (femur) והמכתש הוא אזור בעצם האגן הנקרא אצטבולום. דרך מפרק זה עוברים כלי דם ועצבים גדולים שאחראים על אספקת הדם והעצבוב של הירך והרגל בכללותה. כמו כן, קיימת מסה גדולה של שרירים בירך המניעים את הירך והברך ומאפשרים ניידות ומשתתפים בשמירה על שיווי המשקל ונשיאת המשקל.
מהו לברום?
הלברום בירך הוא רקמה טבעתית מסוג Fibrocartilage (סחוס גמיש) הפרוס על גבי האצטבולום (המכתש). הלברום מעמיק את המכתש וגורם ליצירת לחץ תוך מפרקי שלילי ועל ידי כך מביא לאטימת המפרק (ואקום), דבר התורם רבות ליציבותו. בנוסף, הלברום משמש כ"בולם זעזועים" ומסייע בפיזור הנוזלים במפרק.
מנגנוני הפציעה בלברום בירך
קרע בלברום בירך יכול להיווצר בעקבות טראומה וגם באופן א-טראומתי בעקבות שימוש יתר הכולל בדרך כלל שינויי כיוון מהירים, רוטציות חזקות עם פשיטת יתר בירך והעמסת כוחות חוזרים ונשנים על האזור. סיבה נוספת לקרע בלברום בירך היא תסמונת התפס בירך ( FAI-Femoro acetabular impingement). ברוב המקרים מקור התסמונת הוא מולד ונעוץ במבנה ייחודי של מפרק הירך. השונות במבנה מביאה להתנגשות בין ראש הירך ללברום והתוצאה היא קרעים בו.
קיימים שלושה סוגי מבנים שעלולים לגרום לתסמונת התפס בירך:
- Cam type – ראש הירך גדול מדי / קיימת בליטה על צוואר הירך ולכן עצם הירך נתקעת באצטבולום (מכתש) מוקדם מדי.
- Pincer type- האצטבולום (המכתש) עמוק מדי ובולט קדימה ואז ראש הירך נכנס עמוק מדי פנימה.
- שילוב של שני הנ"ל באותו המפרק.
חשוב לציין כי לא בכל מקרה של מבנה תפס קיים קרע בלברום בירך.
מי נפצע בלברום בירך?
בדרך כלל קרע בלברום בירך מאפיין אתלטים ואוכלוסיה פעילה וצעירה.
74% מהקרעים לא מתקשרים לאירוע מסוים אלא מתפתחים בהדרגה.
סימנים וסימפטומים
לרב התלונה היא על כאבים באזור מפרק הירך, המפשעה או האגן. תחושת חוסר יציבות או נעילה במפרק, "קליקים" כואבים, הגבלה בטווח התנועה – בדרך כלל סיבוב פנימי של הירך מוגבל וכפיפה ובמקרים מסוימים אף צליעה.
סוגי טיפול בקרע בלברום בירך
הטיפול הניתוחי נפוץ במקרים אלה והוא נעשה באמצעות ניתוח ארטרוסקופיה של מפרק הירך (זעיר פולשני). במקרים בהם הקרע בלברום ניתן לתיקון, תופרים אותו. במידה ולא, מנקים את המפרק ומשייפים את הקרע. אם ישנם גופים חופשיים במפרק מוציאים אותם. במידה והקרע הוא על רקע תסמונת התפס ניתן לשייף את עצמות המפרק בנוסף לתיקון הקרע בלברום ובכך לתקן את הגורם הראשוני לקרע שהוא המבנה הגרמי ולמנוע את חזרת הקרע.
ברבים מן המקרים ניתן להסתפק בטיפול השמרני שכולל פיזיותרפיה ולחזור לתפקוד מלא. הטיפול השמרני יכלול חינוך (הימנעות מישיבה ממושכת, סיכול רגליים, הגעה לסופי טווחים בירך ועוד…), דגש על יציבה נכונה, הורדת הכאבים והשגת טווחי תנועה, חיזוק שרירִי ותרגול נוירו מסקולרי. כמו כן, קיימות שיטות ייחודיות שתורמות להגדלת טווחי התנועה של המפרק וריווח של מפרק הירך כגון שיטת מאליגן (Mulligan technique). בנוסף, שיטות טיפול ברקמה רכה שתורמות להוריד את העומס מהמפרק משמעותיות כחלק מהשיקום. לעיתים, תיקון האיזון השרירי מוריד מהעומס במפרק במידה כזו שמאפשר חזרה מלאה לתפקוד.
מתי מחליטים האם לעשות ניתוח לתיקון קרע בלברום?
- אם ניסיתם טיפול שמרני לפחות שישה חודשים, ללא תחושת הקלה בתסמינים
- במידה והבדיקה הגופנית כולל בדיקה שנקראת FADDIR TEST הנה חיובית- כאב בהנעת הירך לכיפוף, קירוב וסיבוב פנימי.
- במידה ובדיקת הדמיה מסוג MRI-ARTRO אבחנה קרע בלברום ונזק לסחוס בירך.
בכל מקרה, בין אם בחרתם בניתוח, זריקה או כל טיפול אחר, הטיפול הפיזיותרפי מתוך הסתכלות הוליסטית על היציבה, האיזון השרירי והארגונומיה של הגוף מאד חשוב כדי למנוע צביטה נוספת ועומס על הלברום של הירך.
המאמר נכתב ע"י סופי גונצ'רוק, פיזיותרפיסטית ומאמנת כושר, מרפאת מעגלים.