קרע בשריר ההמסטרינג | Hamstring strain
שכיחות – באיזה גיל הכי נפוץ? איזה ספורט הכי נפוץ? כמה הפציעה עצמה נפוצה?
קרע על רקע מתיחה/התארכות של שריר ההמסטרינג. אחת הפציעות הנפוצות בספורט. נרגיש ממש "בור" שאנחנו יכולים להיכנס לבפנים באמצע סיבי השריר. אי אפשר להמשיך לרוץ לאחר הפגיעה הזו. היא לחלוטין פציעת Over load (טרואמה). לרוב מתבצע בתנועה חדה, עם צליל "פופ" ודקירה בירך האחורי. פציעה נפוצה ביותר בקרב ספינטרים, אצני משוכות, רקדנים, קופצים לרוחק ובענפי ספורט המשלבים מאוצים ובעיטות (כדורגל).
מכניזם – איך זה יכול לקרות? ומהם גורמי הסיכון?
הפציעה קוראת במכניזם של כיווץ אקסצנרי של ההמסטרינג בעת יישור של הברך וכיפוף בירך.
ההמסטרינג משמש כבולם את תנועת הרגל לפנים בשלב ה-swing. מופיע לרוב בעת שינוי כיוון חד או שינוי מהירות חד.
השריר הפגיע ביותר הוא ה long head of biceps. נקודת הכשל בשריר נמצאת לרוב מעט פרוקסימלית לחיבור גיד שריר.
גורמי סיכון
גורמים פנימיים: גיל, פציעות קודמות בהמסטרינג, כוח שריר חלש, חוסר גמישות שרירית, יציבות לקויה, הבדל בין אורך רגליים, מתח עצבי וחוסר איזון בכוח בין הארבע ראשי להמסטרינג.
גורמים חיצוניים: חימום לא מספק לפני פעילות, אופי הפעילות, העמסה לא מדורגת באימונים, עייפות (קורה לרוב לקראת סוף משחק) ורמת כישרות פיזית.
סימפטומים
דימום והמטומה
כאב ממוקד. קושי בהליכה/כאב בירך האחורית בעת הזזת הרגל לפנים בהליכה.
בדרגה הנמוכה, קושי בריצה מהירה.
דרגות חומרה
דרגה 1 – מתיחה – Soreness של השריר בזמן תנועה, רגישות למישוש בנקודת הקרע. נוקשות כללית של השריר. ניתן לרוץ ריצה קלה אך לא להגביר קצב.
דרגה 2 – קרע חלקי – ידווח על "פופ" או קליל בזמן הפגיעה, שלאחריה כאב חד וקושי בכיפוף הברך. המטומה, כאב, צליעה, מישוש במקום יוצר כאב. כיווץ השריר יוצר כאב.
דרגה 3 – קרע מעל 70% מסיבי השריר – המטומה גדולה, קושי בתפקוד. כאב חזק ונרחב. במישוש ניתן להרגיש רטרקציה של השריר או "בור".
טיפול
הטיפול מכוון תחילה להפחתת נפיחות וכאב עם מנוחה, קרח, לחץ והגבהה (פרטוקול PRICE). ככל שהשיקום מתקדם, ניתן לראות התקדמות איטית של אימוני גמישות ותרגילי חיזוק לאזור. השיקום עשוי לכלול בהתחלה אימונים קלים כמו אופניים נייחים, עד התקדמות לתרגילים ואימונים ספציפיים לספורט. תיקון כירורגי נחוץ במקרים מעטים מאוד.
תרגילים
תרגיל כוח | Strength exercise – נורדיק
באלאנס ופרופריוספציה | Proprioception and Balance – סינגל לג דד-ליפט
טווח תנועה בסיוע עצמי | Active Assisted Range of Motion – שכיבה על הגב ולהביא את הרגל לכיוון עלייך בעזרת מגבת.
כתב: אייל אייזן – ספורטתרפיסט B.Sc – מרפאת מעגלים