מקור שיטת אימון זאת מעולם השיקום בו המטרה להחזיר יכולות תנועה ומוטוריקה שנפגעו (function = תפקוד, פונקציונלי=תפקודי). אימון פונקציונלי הוא אימון תפקודי, אימון המחזק ומשפר את היכולת התנועתית של הגוף כמכלול. המטרה היא שהגוף יוכל לנוע ולתפקד בקלות וביעילות ללא פציעות וללא כאבים . דהיינו, שיוכל לעמוד במטלות השונות שמאתגרת אותו ומעמיסות עליו ביום-יום, מידי יום אימון פונקציונאלי חשוב לכל סוגי האוכלוסיות: גברים, נשים, נוער, מבוגרים וספורטאים. לכל אדם האימון יהיה שונה בהתאם לפונקציות המאפיינות את חיי היום יום שלו. לדוגמא- אימון פונקציונאלי לרקדנית יהיה שונה מהותית מאימון פונקציונאלי של ג'ודאי.
באימון פונקציונלי מאמנים את הגוף בתבניות תנועה שהן בסיסיות וטבעיות לגופנו, במישורי תנועה שונים, ובתרגילים המערבים מספר רב של מפרקים הרי כך נע גופנו בשגרה , ולא בצורה מבודדת. באימון פונקציונלי משפרים את טווחי התנועה, היציבה, הגמישות, את יכולת בקרת התנועה ואת היכולת לייצב מפרקים ולייצב את עצמנו כמבנה אחד שלם המתפקד בהתאמה ובתזמון, סטטית ודינמית. האימונים הם דינמיים ומאתגרים פיזית ומנטלית ובמהלכם מתחזקים ומשיגים תחושה ומראה בריאים. כשאני מאמנת, אני מתאימה את האימון לכל אחד בהתאם לתחום בו הוא עוסק- אומנות לחימה, מחול וכו'- וכמובן ליכולתו או לחוסר יכולתו של המתאמן, בצורה אינדיבידואלית.
באימון הפונקציונלי שימת לב רבה ניתנת ליכולת נכונה לייצב את עצמנו. לשם כך מתרגלים את גיוס השרירים המייצבים שכה חשובים. אם הם יתפקדו ביעילות נהיה יציבים ונוכל לנוע בחופשיות . הרעיון הוא להיות יציבים מבפנים – מהליבה, כלומר מתוך שרירים פנימיים יותר, עמוקים יותר,קטנים יותר כדי שהשרירים הגדולים והחיצוניים יוכלו לנוע בחופשיות רבה ובתנועה מלאה, כי לא יצטרכו לקחת על עצמם את עבודת הייצוב.
דמיינו למשל רקדן, כיצד יש לו שיווי משקל, כשהוא על קצות האצבעות והוא נע בגמישות ובחופשיות מרבית; גם אצל אתלטים ומתעמלים ניתן לראות זאת בבירור. באימונים אלה מחזקים ומשפרים את יכולת השימוש הכה חשוב של השרירים המייצבים בצורה סטית ודינמית.
בתחום אמוני הכושר הפונקציונליים משתמשים בתרגילים כנגד משקל הגוף או כנגד נשיאת משקלים כך שיאתגרו את השרירים המייצבים -שרירי הליבה- וכן את השרירים המניעים ביחד וישתפו יותר מפרקים- יותר תנועות בו זמנית. בחדרי הכושר נשיאת משקל נעשית על מכשירים ייעודיים אשר מסמנים ומבודדים שרירים ספציפיים בתבנית מוכתבת מראש, ללא שימוש במייצבים וללא התייחסות לתנועות טבעיות שמתרחשות בפועל במהלך פעילות גופנית, ובשגרה בכלל. לכן, מכיוון שאימון פונקציונלי הוא אימון שמטרתו לשפר ולחזק את הגוף בצורה טבעית ולשקם יכולות במקרה הצורך – זו האופציה המתאימה ביותר, הממוקדת ביותר והיעילה ביותר.
הפן האסתטי הוא גם כן חלק מהתמונה מפני שהיציבה תשתפר, השרירים ייבנו והמראה הכללי ישודרג. ירידה במשקל תתאפשר אפילו יותר בשיטה זו כי באימונים אלה כל הגוף משתתף במאמץ ולכן ההוצאה האנרגטית גדולה יותר.
יתרונות השיטה
למעשה זהו אימון שמטרתו למנוע את הצורך בשיקום תנועה ומוטוריקה- אימון שמלמד מחדש ומחזיר לגוף את יכולותיו, מעין אימון שיקומי לאנשים בריאים. אבל אל תטעו זהו אמון בו תעבדו קשה תזיעו ותיהנו.
לסיכום, אימון פונקציונלי יביא לשיפור ביכולת התנועה במפרקים השונים והגוף כמכלול, בתבנית תנועה טובה ויעילה יותר, ביכולת הייצוב ושיווי המשקל, ביציבה נכונה יותר, ובמניעת פציעות וכאבי גב ומפרקים. האימון הפונקציונאלי מתאים לכל אחד ואחת, בכל גיל ובכל רמת כושר. הדגש הוא על קידום בריאות ומניעה ולעולם לא מאוחר להתחיל להפעיל נכון את הגוף לצורך איכות חיים מיטבית.
הכתבה באדיבות אבי לוסטמן.
מאמנת ותרפיסטית.
מומחית יציבה.
עוסקת בשיקום תנועה.
אימון פונקציונלי – מוסמכת fms.