שכיחות –
נקע בקרסול הוא אחד מפציעות הספורט הנפוצות ביותר. נקע בקרסול מוגדר כפגיעה ברצועות (רצועות המחברות בין עצמות) שמטרתן לעזור לשמור על יציבות הקרסול. ספורטאים העוסקים בספורט הדורש שינויי כיוון מהירים נמצאים בסיכון גבוה יותר לנקעים בקרסול. מקרים נוספים של נחיתות ונפילות עקב מגע יכולים גם הם לגרום לאותה פציעה. ספורטאים אלו העוסקים בכדורסל, כדורגל, פוטבול אמריקאי, טניס וכדורעף נמצאים בסיכון גבוה במיוחד.
מכניזם הפציעה –
רוב הנקעים בקרסול מתרחשים כאשר נוצרת תנועה פתאומית פנימה ומטה של כף הרגל אשר מותחת את הרצועות בצד החיצוני של הקרסול, מה שעלול למתוח או לקרוע אותן.
גורמי סיכון נוספים –
ספורטאים שעברו נקעים בקרסול בעבר נמצאים גם הם בסיכון גבוה יותר. יש ספורטאים שחוזרים מהר מדי לאחר נקע לספורט שלהם אשר נוטים שוב להיפצע בקרסול.
משטחים לא אחידים. הליכה או ריצה על משטחים לא אחידים או תנאי שטח גרועים עלולים להגביר את הסיכון לנקע בקרסול.
מצב גופני ירוד. כוח או גמישות לקויים בקרסוליים עלולים להגביר את הסיכון לנקע בעת השתתפות בספורט.
נעליים לא מתאימות. נעליים שאינן מתאימות לרגל או לא מתאימות לפעילות (כמו גם נעלי עקב באופן כללי) הופכות את הקרסוליים לפגיעים יותר לפציעה.
דרגות חומרה –
דרגה ראשונה – מיקרו קרעים או מתיחה ב-ATFL לרוב. הרצועה עצמה שלמה, כל יתר הרצועות שלמות גם. הקרסול נשאר מספיק יציב והתנועות שמורות. הכאב נקודתי מתחת למלאולוס הלטרלי עם נפיחות מזערית מתחת למלאולוס.
דרגה שנייה – קרע חלקי של רצועת ATFL ולעיתים גם ב CFL. חלק עדיין שמור. מבחינת יציבות נראה מעט פגיעה ויש יותר חופש תנועה במפרק. הנפיחות תהיה מעט יותר גדולה (יותר כלי דם נקרעו), וממוקדת במלאולוס הלטרלי וקצת יותר קדימה. מעט קושי בדריכה ויותר זמן לחזרה לאימון.
דרגה שלישית – קרע מלא של ה ATFL ולעיתים גם של שאר הרצועות. נפיחות יותר מאסיבית וסימפטומים יותר נרחבים
טיפול –
נקע בדרגה נומכה בקרסול מטופל בדרך כלל עם פרוטוקול Price ותרופות אנטי דלקתיות. בדרגות יותר גבוהות, ייתכן שיהיה צורך בקביים בהתחלה כדי להימנע מנטילת משקל כלשהו על האזור הפגוע. תרגילים מסוימים לעבודה על הנעת המפרק, חיזוק הקרסול ובנייה מחדש של שיווי המשקל הם חלק חשוב מאוד בטיפול בנקעים בקרסול. ככל שהקרסול במצב טוב יותר, ניתן להתחיל תרגילים המחקים פעילויות יומיומיות (הנקראים "תרגילים פונקציונליים") ויכולים לסייע במניעת בעיות עתידיות בקרסול.
תרגילים –
תרגיל כוח | Strength exercise – עליות תאומים על מדרגה
באלאנס ופרופריוספציה | Proprioception and Balance – עמידת על משטח לא יציב עם רגל אחת
טווח תנועה בסיוע עצמי | Active Assisted Range of Motion – הגדלת טווח תנועת Plantar Flexion
באלאנס ופרופריוספציה | Proprioception and Balance – עמידת 4 על כדור
טווח תנועה בסיוע עצמי | Active Assisted Range of Motion – הרחקות כתף בעזרת מקל לשיפור טווח Abduction
כתב: אייל אייזן – ספורטתרפיסט B.Sc – מרפאת מעגלים