כאבי צוואר זו תופעה שהולכת והופכת להיות שכיחה יותר ויותר. התופעה המדאיגה היא שהגיל של האנשים הסובלים מכאבי צוואר קטן וניתן לראות גם ילדים ונוער הסובלים מכאבי צוואר. כיום, בעידן הטכנולוגי ובשל שימוש רב במסכים כולל פלאפונים, טאבלטים ולא רק מחשבים רגילים, יש יותר אנשים המעמיסים על הצוואר שלהם במשך שעות מאד רבות ביום.
אנטומיה של הצוואר
עמוד השדרה הצווארי הוא חלק בלתי נפרד מעמוד השדרה ומכיל 7 חוליות צוואריות הנקראות: C1-C7 המחוברות מצד אחד לגולגולת ומן הצד השני לחוליות בית החזה. מה שמחבר את החוליות ומייצב אותם הנה מערכת של רקמות רכות כולל: רצועות (ligaments), גידים (Tendons) שרירים (Muscles) ורקמות חיבור (Fascia). הרקמות הרכות צריכות להיות באיזון על מנת לשמור על מנח נויטראלי ונכון של הצוואר.
כאבי צוואר תסמינים
התסמין העיקרי לנזק בצוואר הוא כאבי צוואר, עם זאת, לעיתים הכאב מופיע במקומות מוקרנים ולווא דווקא בצווא. כמו כן, לעיתים התחושות הן שונות, כגון תחושות של מתיחה, שריפה, הרדמות ונימול ולא בהכרח כאבי צוואר.
להלן התסימינים ומיקומי הכאב האפשריים האופייניים להשלכה מהצוואר:
כאבים באזור הצוואר
כאבי ראש שמקורם מהצוואר
כאבי כתף שמקורם מהצוואר
כאבי שכמה שמקורם מהצוואר
כאבי מרפק שמקורם מהצוואר
סחרחורות ותחושה של אי יציבות ואיבוד שיווי משקל
נימול, הרדמות או שריפה באזור המרפק או שורש כף היד
חולשת שרירים בגפה העליונה שמקורה מלחץ על העצב היוצא מהצוואר.
כאבי צוואר מקור לכאב
כאשר מטפלים בכאבי צוואר, חשוב תחילה לנסות לזהות את מקור הכאבים. המקור לכאבי צוואר יכול להיות גרמי, שרירי, עצבי, פרקי או אחר. להלן מספר מקורות אופציונאליים לכאבי צוואר:
- בלט דיסק צווארי/פריצת דיסק צווארית: הדיסק הבין חולייתי בצוואר הנה רקמת סחוס שתפקידה בלימת זעזועים. כאשר הדיסק בולט הוא עלול ללחוץ על מערכת העצבים המעצבבת את הגפיים ואת הראש.
- הצרות של תעלת השדרה: מצב שבו יש לחץ על תעלת השדרה בשל אחת מהרקמות הקשורות לצוואר (רצועה, דיסק, זיזים או בשל חוסר יציבות)
- אוסטאופיטים: זיזים הצומחים באזור המפרק בשל שחיקה הגורמים ללחץ על מערכת העצבים
- מפרקי עמוד השדרה (facet joint): שחיקה של המפרקים בדרך כלל נגרמת בשל מנח לא תקין מבני של עמוד השדרה הצווארי
- שריר תפוס בצוואר: כאבי צוואר יכולים לנבוע משרירים תפושים באזור הצוואר שזו תופעה מאד שכיחה בעידן הטכנולוגי שבו הרוב עוסקים במקצועות סדנטריים.
כאבי צוואר גורמים
- יציבה לקויה: מצב שיכול להיות נרכש או מולד הגורם ללא ספק לעומסים על הצוואר ולהחמרת כאבי צוואר. כאשר הצוואר לדוגמא מוטה מדיי קדימה (pocking chin), קו הכובד עובר קדמית לחוליות הצוואר, מה שיוצר מומנט חזק יותר להטיית הראש קדימה. כנגד מומנט זה, שרירי הצוואר דרושים להפעיל יותר כוח על מנת לשמור על הראש במנח תקין, ומכאן העומס השרירי הזה מחמיר את הכאבי הצוואר.
- מתח נפשי: מחקרים רבים הראו שמתח נפשי משפיע באופן ישיר על כאבי צוואר. מסתבר שסטרס גורם לתפישות יתר של שרירי הצוואר, מה שמפעיל יותר עומסים על הצוואר ומכאן מחמיר כאבי צוואר.
- ישיבה ממושכת: אנשים העוסקים במקצועות סדנטריים הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח כאבי צוואר. כמו כן, ישיבה ממושכת מחלישה מאד את השרירים המייצבים, מה שגורם למנח לקוי של הצוואר ומכאן להחמרת כאבי צוואר.
- חוסר פעילות גופנית: חוסר פעילות גורם מצד אחד לחולשת שרירים ומצד שני לנוקשות שרירים וחוסר תנועתיות וחוסר גמישות של המפרקים
- תאונת דרכים: תסמונת צליפת שוט: מצב שבו הראש מטלטל קדימה ואחורה במהירות, מה שגורם למתיחה מהירה של השרירים והרקמות הרכות ומכאן מוביל לכאבי צוואר חזקים.
- תוכנית אימונים מוטעית בחדר כושר: למרות העובדה שחדר כושר טוב לבריאות, לעיתים במידה וההמסת השרירים מהירה מדיי או לחלופין מחזקים יותר שרירים חיצוניים ופחות את השרירים המייצבים העמוקים, נוצר חוסר איזון שעלול להוביל לכאבי גב וצוואר.
- גידולים ממאירים: צריך תמיד להיות עירניים ובמידה והכאבים לא עוברים ו/או יש תסימנים נוספים כמו ירידה במשקל, כדאי להפנות לייעוץ רפואי ולבדיקות נוספות על מנת לשלול גידול ממאיר.
- גורמים דלקתיים ומחלות ראומטיות: יש לזכור שקיימות מחלות נוספות שעלולות לגרום לכאבי צוואר כגון לדוגמא פיברומיילגיה (מחלת מפרקים ראומטית)
- בעיות מבניות מולדות: לעיתים נדירות יותר קיימות בעיות מבניות מולדות אותן ניתן לזהות רק באמצעות הדמיה.
כאבי צוואר. טיפול שמרני
- מוביליזציות לחוליות הצוואר – טכניקה שמטרתה החזרת החוליה למקום והדיסק הבית חולייתי ושיפור התנועתיות של החוליות הצוואריות.
- מקנזי לשיפור תנועתיות הצוואר ולהורדת ההקרנה מהצוואר.
- מאליגן לצוואר לשיפור טווח התנועה של הצוואר.
- עיסוי רקמות עמוק – טכניקה שמטרתה לשחרר את השרירים ואת נקודות ההדק בשרירים שלעיתים משליכים לאיזורים שאינם בצוואר. (תרגילים להפחתת כאבי צוואר)
- מתן הנחיה לתרגילים- כולל תרגילי תנועתיות לצוואר, תרגילים לחיזוק שרירי הליבה, תרגילים ליציבה נכונה ותרגילים לשיפור שיווי המשקל.
- אלקטרותרפיה ו-US – טכניקות טיפול בפיזיותרפיה לצוואר שמיועדות להורדת כאבים ודלקת.
- קינזיו-טייפינג לכאבי צוואר- לשיפור יציבות הצוואר ולהורדת עומס משרירי הצוואר והמפרקים
כאבי צוואר. טיפול ניתוחי. - ניתוחים זעיר פולשניים לכאבי צוואר- ניתוחים הנעשים עם שתי כניסות קטנות של מכשור זעיר פולשני. מאפשר שיקום מהיר יותר ותהליך החלמה קל יותר.
- ניתוחים פתוחים לכאבי צוואר: ניתוחים הנעשים עם חתך ניתוחי גדול יותר. מתאימים למספר רב של אינדיקציות. לעיתים כוללים גם פרוצדורה של קיבוע בין החוליות במצב של חוסר יציבות.
לסיכום, כיוון שמדובר בתופעה רחבה ומטרידה מאד, מומלץ תמיד לפנות לעזרה גם כאשר יש כאבי צוואר קלים וזאת על מנת למנוע החמרה של הכאבים. כמו כן, במידה והכאבים נמשכים, יכול להיות מצב של פגיעה במערכת העצבים (המערכת הנוירולוגית), כולל ירידה בתחושה, חולשת שרירים ו/או ירידה ברפלקסים. לעיתים, פיגעה זו יכולה להיות בלתי הפיכה.