מוקסה הינה שיטת טיפול עתיקה המהווה חלק בלתי ניפרד מהרפואה הסינית והיפנית. טיפול זה התפתח באיזוריה הצפוניים של סין המאופיינים במזג אויר קר מאוד ויבש. הקור החודר משתק ומכווץ ,יכול לפגוע בזרימת הדם ולגרום לכאבים. ולכן אך טיבעי ששיטה זו התפתחה שם. במשך השנים הרפואה היפנית אימצה את הטיפול במוקסה ישירה והיא מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול במחטים.
המוקסה עושה שימוש בשריפת צמחים, סמוך לעור או עליו, היא יכולה להיות טיפול בפני עצמו ואו כתוספת לטיפול עם מחטים.
החימום מתקבל על ידיי בערה של צמח הלענה המצויה. ((Artemesia Vulgarus. המוקסה נחשבת מרירה וחמה. המוקסה מגיעה ברמות עיבוד שונות ממוקסה גסה ועד מוקסה עדינה. השימוש במוקסה מתבצע במספר אופנים.
המוקסה הגסה תגיע בתפזורת או בצורת סיגר. בעירה של המוקסה הגסה תפיק חום רב ולכן משתמשים בה במרחק מהגוף. המוקסה העדינה טהורה Moxa Gold בהירה ורכה יותר תפיק חום עדין ולכן ניתן להשתמש בה בחימום על העור עצמו. שיטה נוספת לשימוש במוקסה היא מוקסה על מחט מבעירים את המוקסה, כך שהיא מחממת את המחט וחום עדין חודר לגוף.
השימוש בחום בשיטות השונות עוזר להפחית כאב, לעודד ריפוי, להגביר תהליכים גופניים, לשפר זרימת דם, לווסת דלקת וכאב ולאזן את המערכת כולה.
החום הוא בעל אפקט תרפויטי של הרחבת כלי דם, הרפיית שרירים והאצת זרימת דם אליהם, כך שאם לדוגמא יש כאב גב אקוטי, כיווץ שריר, או דלקת, ניתן להגביר את זרימת הדם לאזור באמצעות החימום וכך תהליכי הריפוי מתרחשים מהר יותר.
תפקידי המוקסה:
- כאשר נאבחן מצבי קור, קור חיצוני (רוח קרה) או קור פנימי (חולשה של היאנג) נשתמש במוקסה על מנת לחמם ולסלק את הקור.
- כאשר נאבחן מצבים של עודף ליחה ולחות, סינוזיטיס, שיעול ליחתי, בצקות. נשתמש במוקסה כדי לייבש את הלחות.
- כאשר נמצא שהיאנג או הצ'י חלשים, או חולשה של איברים פנימיים. נשתמש במוקסה עלמנת לחזק.
- כאשר נמצא פתוגנים, צ'י ודם תקועים, סטגנציה. נשתמש במוקסה כדי להניע ולפזר.
שיטות הטיפול:
- חימום בעזרת מוקסה סיגר, בשיטה זו מחמים בעזרת מקל מוקסה נקודות דיקור. החימום בתבצע בטכניקה של חיזוק או בטכניקה של פיזור.
- קופסת מוקסה, קופסא העשויה מעץ באמצע הקופסא ישנה רשת עליה מניחים את המוקסה בתפזורת. שימוש בטכניקה זו נועדה לחימום משטחים גדולים כמו גב תחתון או בטן.
- מוקסה ישירה. אני עושה בה שימוש ברפואה היפנית בה אני מטפלת. על העור שמים משחה שמשמשת חוצץ ועליה מניחים גרגרים קטנים של מוקסה בגודל גרגר אורז או שומשום ומדליקים אותה בעזרת מקל אקבן (קטורת). בשיטה זו החום חודר לגוף בצורה נקודתית ומגביר את אפקט הטיפול בצורה משמעותית. המוקסה הישירה פחות יאנגית היא מכניסה חום לגוף אך אינה מייבשת את הנוזלים ולכן מתאימה גם למצבים של חסר YIN .
- מוקסה על מחט – קיוטושין. מניחים על קצה המחט מוקסה ומדליקים אותה. המחטים מעבירות את האנרגיה, המוקסה מכניסה צ'י פנימה וגורמת לתנועה של הצי.
- טייגר וורמר, הינו גליל מתכת ובתוכו מקל מוקסה. טכניקה זו יוצרת חום עדין המחמם את ראש המתכת, אותו מניחים על הגוף ומעסים בעדינות. היות והחום עדין ונעים ניתן להשתמש בטכניקה זו על הפנים בבעיות סינוסיטיס וכן טיפול בילדים.
- טכניקת טיפול נוספת מאפשרת לחמם את הטבור. על הטבור מניחים פד גזה עליה מניחים מלח. מכינים מספר חרוטי מוקסה מניחים על המלח ומדליקים. טכניקה זו משמשת לחיזוק המחמם האמצעי והתחתון, למצבים שהבטן והרגליים קרות. כאבי בטן חריפים, שלשול, הקאות, דזינטריה ותשישות.
דוגמאות לשימוש במוקסה:
כאבי גב תחתון, אימפוטנציה, חוסר פוריות, אי שליטה בסוגרים, בעיות נשימה, כאבי בטן, עצירות, שלשול, כאבי מחזור, היפוך עובר, בעיות עור, חולשה כרונית, חיזוק מערכת חיסון, התקררויות חוזרות, דלקות מפרקים ועוד.
קונטרה אינדקציה לשימוש במוקסה:
אין להשתמש במוקסה במצבי חום או במצב דלקתי.
אין להשתמש במוקסה לחימום גב תחתון בנשים בהריון.
אין להשתמש במוקסה ישירה על הפנים, החזה או כלי דם גדולים.
להיזהר בשימוש במקומות חסרי תחושה, כפות רגלים באנשים סכרתיים, כוון שעלול לגרום לכוויה.
אין להשתמש במוקסה אם לא הוכשרת לכך ויש לך ניסיון.
מאז השימוש האינטנסיבי שלי במוקסה בזמן טיפול דיקור, אני רואה התקדמות מהירה ואפקטיבית בטיפולים ולכן רוכשת למוקסה חיבה יתרה.
ליקטה וכתבה: גלית יהל מטפלת מוסמכת ברפואה סינית ורפואה יפנית