ברנרדו ברקן, פיזיותרפיסט מוסמך BPT, בוגר תואר ראשון מאוניברסיטת אריאל.
מומחה לפציעות ספורט ושיקום אורטופדי.
העיסוק בספורט הישגי וחובבני בעצימות גבוהה מהווה אתגר משמעותי לגוף האדם בכלל, ולמערכת שריר-שלד בפרט. אימונים ארוכים מאוד, עומס תחרותיות, סולם מאמצים והתאוששות לקויים עלולים לחשוף את הגוף לפציעות- "סקירה אורטופדית" מקיפה יכולה למנוע ולצמצם משמעותית את אותן הפגיעות.
מהי הסקירה האורטופדית?
הסקירה הינה בדיקה מקיפה למערכת שריר-שלד המבוצעת על יד פיזיותרפיסט מומחה לפגיעות ספורט. היא מתאימה לספורטאי עילית, ספורטאים צעירים וחובבים.
-בחלקה הראשון של הבדיקה ,לאחר תשאול לגבי היסטוריה של בעיות וחבלות במע' השלד, מתבצעות בדיקות לגילוי הפרעות יציבה (לדוג': עקמת בעמוד השדרה, הבדל באורך רגליים), חולשה וחוסר איזון שרירים (חולשה של שרירי הליבה, מרחיקי הירך) בעיות מבנה מולדות (כף רגל שטוחה, ברכיי "O") , טווחי תנועה מפרקיים, בעיות ביציבות מפרקים (חוסר יציבות בכתף), אורך שרירים, מבדקי כוח שריר, ובדיקות אנטרופומטריות (גובה,משקל, BMI, מוטת ידיים והיקף שרירים).
-חלקה השני של הסקירה כולל:
1) ניתוח של בדיקות פונקציונאליות לזיהוי ליקויים בתבנית ניתור, ריצה (בהתאם לענף הספורט).
2) מבדק ה FMS: Screening Functional Movement, המבדק כולל 7 מנחי תנועה בסיסיים הדורשים תנועתיות וייצוב בו זמנית כדוגמת: Deep Squat, המבדק דורש יכולת פרופריאוספטיבית גבוהה והוא מאתגר את הגוף על יד הבאתו למנחי "קצה" בהם יובלטו חולשות, ליקויים בייצוב סטטי ושיווי משקל דינאמי.
בכל מנח ניתן ניקוד: ניקוד: 3 = ביצוע מלא/2 = ביצוע חלקי/1 = לא מגיע למצב נדרש/ 0 = כאב.
תוצאה הנמוכה מ-2 מצביעה על נקודה חלשה בשרשרת התנועה הפונקציונאלית של האתלט.
-סיכום הבדיקה:
21: אופטימלי
14-20: האזור ה"בטוח", ללא ליקויי תנועה חמורים
0-14: הפרעה תנועתית, גורם סיכון לפציעה.
מתי כדאי לבצע את הסקירה האורטופדית?
מומלץ לבצע את הסקירה במהלך טרום העונה והפגרה, וכן במצבים שלפני החזרה לפעילות גופנית לאחר תקופה ממושכת של חוסר פעילות עקב ניתוח, מחלה או כל סיבה אחרת.
גם למי שלעולם לא עסק בפעילות גופנית ומעוניין להתחיל בתוכנית –הסקירה כאמור יכולה לצמצם משמעותית סיכון פציעות ולהבטיח פעילות בטוחה עם רמת סיכון נמוכה.
חשוב לציין כי חוק הספורט מחייב בדיקה שנתית של כל ספורטאי וספורטאית תחרותיים על מנת לוודא שלא נגרם ולא יגרם נזק לבריאותם.
מה הן תוצאות הסקירה ומשמעותן?
בסיכום הסקירה, על פי ממצאיה, ניתנות לספורטאי מספר המלצות: תרגילים לחיזוק שרירים חלשים, להארכת שרירים מקוצרים, תרגילים לשיפור תבניות תנועה לקויות,על כן רצוי לערב את המאמן בממצאי הבדיקה והמלצותיה. בנוסף תינתן המלצה להתאמת מדרסים במידת הצורך
(*במרפאת מעגלים מבוצעת התאמת מדרסים ייחודיים לספורטאים).
המלצות נוספות, בעקבות זיהוי פתולוגיות, עלולות להיות הפנייה לבדיקות אצל אורטופד, טיפול פיזיותרפי לאותה הבעיה.
-אורך הסקירה כשעה ורבע, יש להגיע מצויד בביגוד ספורט וחומר רפואי רלוונטי.
לסיכום: שמירה על מצב גופני מיטבי הינו הבסיס לתפקוד של ספורטאי, אם נשמור על בריאות תקינה נוכל לשפר הישגים בזירה הספורטיבית ולמנוע פגיעות בלתי הפכיות בגוף.
הכתבה באדיבות ברנרדו ברקן BPT, פיזיותרפיסט מוסמך מומחה לפגיעות ספורט.