מפרק בסיס האגודל הוא אחד המפרקים המועדים לכאבים. כאב באגודל שכיח ביותר, בייחוד עם העלייה בגיל. כמו מפרקים אחרים, גם מפרק זה הוא מפגש בין שתי עצמות: עצם הטרפזיום ועצם המטהקרפל (בסיס האגודל). בין העצמות יש מרווח, וכל עצם מכוסה בחומר סיכוך הנקרא סחוס. בזכות הסחוס, העצמות נעות בצורה חלקה אחת על גבי השנייה כאשר אנחנו עושים תנועה כלשהי. דלקת פרקים נוצרת כאשר הסחוס ניזוק ונשחק, דבר המוביל לכך שהעצמות נוגעות אחת בשנייה בזמן תנועה. דלקת פרקים יכולה להופיע ביותר ממפרק אחד בכף היד, אך השכיח ביתר הוא המפרק בבסיס האגודל. לכן השכיחות הגבוהה ביותר היא לכאב בבסיס האגודל. בשל המבנה המיוחד של מפרק זה, ניתן לבצע תנועות בכל המישורים, מכאן שהתנועתיות במפרק גבוהה וזו רק אחת הסיבות לשחיקה
מה גורם לכאב בבסיס האגודל ודלקת פרקים בכף היד?
אין גורם אחד לדלקת פרקים של כף היד, אלא שילוב של גורמים מכאניים, מערכתיים (של הגוף) וסביבתיים. כאב בבסיס האגודל הנגרם מדלקת פרקים בכף היד יכולה להופיע לאחר פציעה, בעקבות עומס יתר או תהליכי שחיקה טבעיים של הגוף. פגיעות ישנות כולל שברים, פריקות, או נקעים באזור זה, עלולים להיות גורם תורם המזרז שחיקה בסחוס זה וכאב בבסיס האגודל. גורמים נוספים המשפיעים על הופעת דלקת פרקים בכף היד הם גיל, מגדר והיסטוריה משפחתית. השימוש הרב בשנים האחרונות במסכים, בטלפונים סלולאריים ובעכבר ומחשב, ללא ספק מעמיסים מאד על המפרק של בסיס האגודל ועלולים להסביר חלק מהעלייה בתופעה זו. קיימים מקצועות שונים שבהם השימוש באגודל הוא רב כגון: פיזיותרפיסטים, נגנים, אנשי מחשבים ועוד, שהם בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מכאב בבסיס האגודל, בייחוד בשל העומס יתר שיש להם באזור זה. כאב בבסיס האגודל שכיח יותר בקרב נשים מאשר גברים ומופיע בדרך כלל אחרי גיל 40. מבחינה ביומכאנית, אמנם הנטייה היא לחשוב שרק מפרקים נושאי משקל נשחקים, עם זאת, מחקרים הראו שכאשר מפעילים לחץ של 1 ק"ג במהלך צביטה בין האגודל לאצבעות, לפרק בסיס האגודל מועבר עומס של 12 ק"ג. כיוון שאנו מפעילים את היד פעמים רבות במהלך היום, קיים עומס רב על מפרק זה.
מה הם הסימפטומים של דלקת פרקים בכף היד?
אנשים הסובלים מדלקת פרקים בכף היד מתלוננים על נוקשות תנועתית של כף היד, במיוחד בבוקר, אשר משתפרת במהלך היום. כמו כן, אנשים מתלוננים על היחלשות של היד ועל כאב בבסיס האגודל. סימנים נוספים לכך שישנה דלקת פעילה בפרקי כף היד הם חום מקומי, רגישות למגע ונפיחות. כאבים בבסיס האגודל עלולים לגרום לירידה תפקודית במספר דברים: יכולת האחיזה וצביטה של האצבעות, ולהקשות על פעולות יומיומיות כגון כתיבה, פתיחת דלת עם מפתח, פתיחת בקבוקים וצנצנות ועוד. במצבים בהם הדלקת פעילה יהיו כאבים גם במנוחה וגם במהלך הלילה. במקרים של דלקת מתקדמת, נוצרת תת-פריקה של העצם בבסיס האגודל ואז המטופל יבחין במעין בליטה בבסיס האגודל.
איך מאבחנים דלקת פרקים בכף היד בשל כאב בבסיס האגודל?
על מנת לקבל אבחון מדוייק של דלקת פרקים בכף היד, יש לגשת לאורטופד מומחה בגפיים העליונות. בנוסף לתשאול לגבי הרקע הרפואי והמשפחתי שלך ולבדיקה גופנית, ייתכן ותתבקש/י לעשות צילום של כף היד על מנת לאמוד את מידת הנזק לסחוס ואת השינוים התוך פרקיים, על מנת לקבוע מהי תוכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורך. כאב בבסיס האגודל עלול לנבוע ממספר סיבות וחשוב מאד לעשות אבחנה מבדלת בין הסיבות השונות. בעיות נוספות שיכולות להיות באיזור זה הם: דקרבן (דלקת בגיד של בסיס האגודל), כאב מוקרן מהצוואר, בעיה עצבית ועוד.
איך מטפלים בכאב בבסיס האגודל?
יש כמה רמות לטיפול בדלקת פרקים בכף היד וכאב בבסיס האגודל. אם המצב חריף, ייתכן והרופא ייתן לך תרופה אנטי-דלקתית על מנת להקל על הכאב ואי-הנוחות. כמו כן, ייתכן ותקבל/י הפניה ל פיזיותרפיסטית או מרפאה בעיסוק מומחית בשיקום של הגפיים העליונות. במצבים חמוריים מאד, ייתכן והרופא ימליץ על טיפול ניתוחי.
מה יכולה פיזיותרפיסטית או מרפאה בעיסוק לתרום לשיקום של כף היד?
המטרה העיקרית בשיקום על הגפיים העליונות היא הקלה בכאב בבסיס האודל ושיפור תפקודי הידיים.
הטיפול כולל:
- שימוש בטכניקות מגוונות להורדת רמת הכאב.
- הדרכה ארגונומית ושימור פרקים, כולל המלצות לשימוש באביזרי עזר על מנת להגן על כף היד ולמנוע הידרדרות.
- מוביליזציות מפרקיות להורדת הכאב ולשיפור טווח התנועה
- שימוש בטייפינג לשמירה על המפרק והורדת עומסים מהמפרק
- מתן תרגילים לחיזוק כף היד ושיפור התפקוד.
- לפי הצורך, שימוש בסד מותאם אישית או קנוי מהמדף על מנת לתמוך במפרק בזמן פעילות.
דוגמא לסד שניתן לקנות
דוגמא לסד מותאם אישית
ניתן להתייעץ אם מומחית בשיקום של הגפיים העליונות לגבי הטיפול המתאים ביותר עבורך.