רקדני הבלט הם אמנים ואתלטים שעקב פעילותם והכשרתם שכוללת פעילות בקצוות היכולות המפרקיות נתונים בסיכון גבוה לפציעות מחול בייחוד באיזורי שריר שלד. לרב פציעות מחול של הרקדנים בעלות אופי של שימוש יתר ולא טראומטיות. עומס האימונים ועבודה לא מדורגת הם בין הגורמים התורמים לפציעות מחול בקרב רקדנים.
רקדנים מקצועיים מתחילים את הכשרתם בגיל צעיר מאד ולעיתים קרובות הופכים לרקדנים ב"משרה מלאה" כבר בגיל 15ומעלה. מציאות זו מעמידה את הרקדנים בגיל ההתבגרות בסיכון גבוה יותר לפציעות מחול הקשורות בצמיחה וגדילה שעלולות להפוך להפרעות כרוניות במערכת השריר שלד בטווח הארוך. מעבר לעומס האימונים עצמו, גם מחסור בשעות שינה, מתח נפשי וחוסר מנוחה, עלולים לתרום ליותר פציעות מחול בקרב הרקדנים.
מסקירת הספרות של Smith et al. עולה כי שכיחות הפציעות שדווחו עמדה על 7332 פציעות בקרב 2617 רקדנים (2.8 פציעות מחול לרקדן).
הפציעות שנמצאו בשכיחות הגבוהה ביותר היו מתיחות של שריר מיתר הברך (Hamstring), פגיעות בגידים (Tendinopathy) המעורבים בתנועת הקרסול וכאבי גב תחתון. בקרב הרקדנים המקצועיים נמצאו גם שברי מאמץ בעצמות המסרק והשוק והתכווצות של שרירי הישבן והירך בשכיחות גבוהה במיוחד.
אם לבחון את שכיחות הפציעות מחול על פי האזור האנטומי רב הפציעות מערבות את הקרסול ואצבעות כף הרגל, כמו גם בעמוד שידרה צווארי ומותני ואחריהם פציעות בברכיים.
תחום הפיזיותרפיה מתמחה בהתמודדות עם פציעות מחול ומעבר לשיקום והחזרת הרקדן לפעילותו שמה דגש גם על מניעת פציעות מחול נוספות בעתיד. על ידי כך, המטרה היא להוריד משמעותית את הכמות הגבוהה של פציעות מחול בקרב הרקדנים כפי שנמצא במחקר. דבר זה הכרחי בתחום הריקוד בו הגוף הוא כלי העבודה ועליו להתמודד עם עומסים רבים פיזיים ומנטאליים גם יחד.
בטיפול משולבת הדרכה והתייחסות לגורמי הסיכון לפציעות מחול: טכניקה נכונה, יציבה, איזון שרירי ושליטה שרירית, כושר הרקדן וחלוקת העומסים בגוף בצורה המיטבית. יש לתת את הדעת גם לשמירה על תזונה מאוזנת ( ברקדנים לרב נמצאו % שומן נמוכים מדי, מחסור וויטמין D, סידן, מגנזיום ואשלגן) שעות שינה וסביבת ריקוד מתאימה: רצפה עם משטח מתאים ובולם זעזועים, טמפרטורת החדר בו רוקדים, ביגוד והנעלה מתאימים, חימום/שחרור מתאים לפני/ אחרי הופעה.
התייחסות לכלל הגורמים שמהווים גורמי סיכון לפציעות מחול תפחית את הסיכוי לחזרת הפציעה ולפציעות נוספות בעתיד.
מקורות מידע למאמר בנושא פציעות מחול:
- Smith T O, Davies L, Medici A, Hakim A, Haddad F, Macgregor A. Prevalence and profile of musculoskeletal injuries in ballet dancers: A systematic review and meta-analysis. Physical Therapy in Sport.2016; 19: 50-56
- Abichandani D, Mistry P. Awareness of risk factors leading to ankle and foot injuries among ballet dancers, in mumbai, india.International Journal of Therapies & Rehabilitation Research. 2016; 5: 215-222