גלית יהל, מרפאה סינית ומטפלת בשיאצו. בוגרת 4 שנות לימוד ברפואה סינית וטיפול בשיאצו במכללת "מדיסין" בתל אביב ובעלת ניסיון של מעל 13 שנה בתחום. התמחתה בדיקור על פי שיטת ד"ר טאן, וקורס שנתי בארומתרפיה. בנוסף, גלית בוגרת תואר ראשון בלימודי חנוך גופני במכללת וינגייט והתמחתה בטיפוח היציבה.
כאבי גב תחתון כרוני או אקוטי הינם תופעה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה. הסיבות לשכיחות הגבוהה של התופעה, נובעות מסיבה מכאנית מבנית, מאורח חיים ומההיבט הרגשי.
היות האדם עומד על שתי רגלים, יוצר מצב בו עמוד השדרה שלנו אנכי ומירב הלחץ והעומס מתרכזים בגב התחתון. מבנה השלד אומנם מחלק את העומסים אך עדיין אנו זקוקים למערכת תומכת של שרירים לשילוב של כוח וגמישות. בהיעדר אחד המרכיבים מופר האיזון ואנו יכולים לפתח כאבי גב.
גם אורח החיים המודרני המאלץ אותנו לשבת רוב היום על כסא, בדרך כלל מול מחשב אינה תורמת לנו. כמו גם תזונה לקויה, עודף משקל והיעדר פעילות גופנית. בעבר היינו משתמשים בגופנו ככלי העבודה אם בשדה או בכל עבודה פיזית אחרת, השרירים היו מתחזקים מתגמשים ושומרים על יציבות הגוף. היעדר פעילות גופנית המאפיינת את חיינו המודרניים עלולה לפגוע בנו וכל מאמץ שנבצע כמו עבודה בגינה, רכיבה על אופניים, הרמת ילד או אפילו עמידה ממושכת יכול לגרום למתיחה של שרירי הגב, לכאב או חלילה לפריצת דיסק. לגברים בגילאים 30-50 סיכוי גבוה יותר ללקות בפריצת דיסק. פעולות לא נכונות של הרמת חפצים כבדים או חשיפה לרעד מתמשך, נהיגה בעיקר במשאיות או במסוקים וספורט אגרסיבי כמו סקווש, טניס וקפיצות, עלולים להוביל לפריצת דיסק אף הם.
סיבה נוספת לשכיחות הגוברת של כאבי הגב היא הסיבה הרגשית. החיים המודרניים יוצרים לחץ ומתח גדול. אנשים נוטים לעצבנות, מתח, דאגה חרדה ודיכאון. ברור שרגשות משפיעות על גופנו, פוגעות בזרימת דם תקינה לשרירים ולאיברים נוספים, תופעות שעלולות להוביל גם לכאבי גב.
ישנן סיבות נוספות להיווצרות כאבי גב ופריצות דיסק, כמו תאונה, חבלה, מכה. מחלות ניווניות של החוליות: אוסטאוארתריטיס, ספונדליטיס, היצרות עמוד השדרה, אוסטאופיטים , אוסטאופרוזיס או סרטן. גם התקררות חריפה תגרום לשרירי הגב להימתח. עמוד השידרה חשוף וכל כאב קטן בגב משפיע על ההתנהלות היום יומית שלנו. גם אבנים בכליות, דלקת באגן או בעיות גניקולוגיות יכולות להקרין מרחוק ולגרום לבעיות בגב.
אבחון וטיפול
בשלב ראשון מתבצע אבחון וזאת על מנת למצוא את שורש הבעיה. האבחנה הסינית עורכת תשאול מעמיק, בדיקת דופק ולשון וביצוע בדיקה פיזיקאלית של האזור הכואב. אנו בודקים האם מדובר בכאב מקומי, עמום, האם הכאב אקוטי וחזק, האם הוא מקרין לאזורים נוספים האם הכאב מופיע רק במאמץ, בתנועה או שהוא נמצא כל הזמן גם במנוחה וכו'. באבחון המטפל בודק איזה איבר בגוף נמצא בחולשה בחוסר או האם יש סטגנציה ועודף שיש לפזר אותה.
לאחר האבחון מתבצע טיפול. הטיפול יתבצע באמצעות מחטים – דיקור, באמצעות חימום – מוקסה ובשילוב של טכניקות מגע שונות. המטפל בוחר את נקודות הטיפול. לעיתים אנו בוחרים נקודות דיסטליות נקודות מרוחקות למקום הכאב ולעיתים או בהמשך הטיפול בוחרים לדקור גם נקודות מקומיות. הדיקור בדרך כלל יתבצע בנקודות מפחיתות כאב, מרגיעות עצבים ומשחררות שרירים. במצב האקוטי של הבעיה יש להגיע לטיפול פעמיים שלוש בשבוע.
מומלץ להתחיל ולטפל בבעיה כאשר מתחילים לחוש כאבים מאחר וככל שנטפל בתופעה מוקדם יותר, נוכל להקל על הגב ולהרגיש טוב יותר. הטיפול ברפואה הסינית מורכב משלושה שלבים כאשר בהתחלה מנסים למגר את הכאב העיקרי במהירות האפשרית. בשלב השני מנסים להגיע אל מקור הבעיה ולטפל בה. השלב השלישי מוגדר בתור המלצה מאחר ובשלב הזה המטופל כבר לא חש כאבים וזהו שלב השמירה על גב בריא.
איך נשמור על גב בריא ?
מתוך הבנה של הגורמים העיקריים להיווצרותם של כאבי הגב, ניתן להבין מהו אורח החיים המתאים למניעתם. מומלץ לשמור על שרירי גב ובטן חזקים באמצעות אומנויות כגון טאי-צ'י, צ'י קונג ויוגה או פילאטיס, שיטת אלכסנדר ופלדנקרייז. למעשה, כל סדרת תרגילים אשר תשלב תנועה, כוח, גמישות ונשימה מודעת יכולה להתאים למטרה הנ"ל. יש לציין, תרגול קבוע לא מהווה תעודת ביטוח כנגד כאבי גב, אך בהחלט מקטין באופן משמעותי את הסיכויים להופעתם. יתרה מכך, הוא משפר את יכולת ההתמודדות וההחלמה מכאבי גב.
במקביל יש להימנע מחשיפת הגב לקור. להקפיד על תזונה נכונה ולא להפריז באכילה.
כמו כן מומלץ להגיע לטיפול תחזוקה אחת לשבועיים שלושה על מנת שהמצב לא ישנה.
ולסיכום: סדרת טיפולים בשיאצו ו/או ברפואה סינית עשויה להיות משמעותית וארוכת טווח, אך היא אינה פוטרת את המטופל מלקיחת אחריות בכדי לשמר את תוצאות הטיפול. גם לאחר שהטיפול הצליח והכאב עבר – יש חשיבות להגעה לטיפולי תחזוקה על מנת שהמצב לא ישנה.