גיא לוין, פיזיותרפיסט מוסמך, BPT. בוגר תואר ראשון מאוניברסיטת אריאל בשומרון.
מדריך כושר גופני מטעם הג'ימנסיה- בית ספר להסמכת מדריכי כושר ותנועה, בעל ניסיון עבודה בהעברת אימונים אישיים וקבוצתיים לאוכלוסיה מוגבלת, בעל ניסיון עבודה עם מטופלים בשיקום לב,ובעל ניסיון בעבודה בחדר הכושר השיקומי "אימוני ספורט ייחודיים".
סכרת היא מחלה מטבולית, המאופיינת ברמת גלוקוז בדם בצום הגבוהה מ 126 מ"ג/100 מ"ג דם, האינסולין הוא ההורמון האחראי על הכנסת הגלוקוז לתאי הגוףו ומחלת הסכרת יכולה להיגרם כתוצאה מהפרשת אינסולין או ברגישות של תאי האינסולין, או בשניהם יחד.
מצב כרוני של סוכר גבוה בדם (היפרגליקמיה) כפי שקורה בסוכרת מהווה גורם סיכון לפגיעה במערכת העצבים- נוירו פתיה, בכליות- נפרופתיה, ובעיניים-רטינותפמיה.
בנוסף, חולי סכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, ומחלות כלייתיות.
כ90% מחולי הסכרת סובלים מסוכרת מסוג 2 המאופיינת בירידה של רגישות תאי הגוף לאינסולין.
סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) מאופיינת בירידה בהפרשת ההורמון אינסולין מתאי בטא שבלבלב.
הטיפול בחולי סכרת כולל שילוב נכון של תזונה וכושר, תרופות ופעילות גופנית שמטרתם שליטה ובקרה על רמת הגלוקוז בדם ומניעת פגיעה בכלי הדם, העצבים, והאיברים הפנימיים.
כושר גופני מגביר את קליטת הגלוקוז בתאי השריר, ובתאים אחרים על ידי העלאת הרגישות של הקולטנים תלויי ולא תלויי האינסולין. בנוסף, על ידי הגברת סינטזת הגליקוגן בכבד, הוא מפחית את ייצור הסוכר, ואת רמת הגלוקוז בדם.
לפניי תחילת פעילות גופנית, חולי סכרת מחוייבים בהערכה רפואית ואישור לבצע פעילות גופנית וייעוץ מקצועי, כך שהחולים יידעו איך להתנהל לפני, במהלך, ואחרי הפעילות- מבחינה תזונתית, מבחינת רמת הסוכר והדופק במהלך האימון, מתן התרופות ומה לעשות במקרה של היפרגליקמיה והיפוגליקמיה(ירידה ברמת הסוכר), שזהו מצב היכול לסכן את החולה.
שילוב של אימונים אירוביים ואימוני כח, זהו השילוב האופטימלי כאשר אימון אירובי מומלץ במשך 20-60 דקות ברצף או מאמצים מצטברים של 10 דקות לפחות- סך הכל 150 דקות שבועיות של פעילות מתונה (40%-60% מדופק מקסימלי) או באמצעות 10 דקות שבועיות של פעילות נמרצת (מעל 60% מהדופק המקסימלי).
יש להקפיד על לפחות 3 אימונים בשבוע ובמקרה של השמנת יתר, מומלצת פעילות יומיומית.
כאשר אין התוויות נגד, מומלץ גם אימון כח של 8-10 תרגילים רב מפרקיים לקבוצות שרירים גדולות בהתנגדות קלה- בינונית ומס חזרות- 8-20 מכל תרגיל.
יש להימנע מעייפות בעת ביצוע התרגילים ומעבודה סטטית על מנת למנוע עלייה חדה בל"ד.ניתן לבצע 2-3 מערכות בכל תרגיל ובסך הכל לבצע 2-3 אימוני כח בשבוע.
הכתבה באדיבות גיא לוין, פיזיותרפיסט ומאמן כושר אישי