גיא לוין, פיזיותרפיסט מוסמך, BPT. בוגר תואר ראשון מאוניברסיטת אריאל בשומרון.
מדריך כושר גופני מטעם הג'ימנסיה- בית ספר להסמכת מדריכי כושר ותנועה, בעל ניסיון עבודה בהעברת אימונים אישיים וקבוצתיים לאוכלוסיה מוגבלת, בעל ניסיון עבודה עם מטופלים בשיקום לב,ובעל ניסיון בעבודה בחדר הכושר השיקומי "אימוני ספורט ייחודיים".
אנשים רבים אשר עוסקים בפעילות גופנית, בין אם באופן מקצועי או כתחביב, מבצעים זאת באופן בלתי מבוקר, ולכן, הסיכוי שאדם יחווה במהלך חייו פציעת ספורט כלשהי גבוה. ואנשים אשר מתאמנים בחדר כושר בפרט חשופים לסיכונים רבים אשר יכולים לגרום לפציעות שונות.
הסכנות בחדר כושר:
אימון יתר– אימון יתר עלול להביא להשפעה שלילית, כאבי שרירים חזקים, קרעים, דלקות ועוד. פגיעות אופייניות במצבים כאלה הן פגיעות בשרירים המייצבים של הכתף ושרירי האמה. גם הגב, הברכיים והקרסוליים נפגעים בשכיחות גבוהה כתוצאה מאימונים לקויים.
ראשית, יש להפחית את הסיכון להיפצע יש צורך בחימום אקטיבי בעצימות נמוכה של מספר דקות של כל מפרקי ושרירי הגוף אשר ישתתפו באימון ושל מערכת הלב-ריאה.
שמירה על בטיחות זהו כלל ברזל בכל הנוגע לאימון בחדר כושר. יש להגיע לחדר כושר בלבוש מתאים ועם נעלי ספורט סגורות, אין להתאמן בלי שהמאמן כושר נמצא בסביבה ובאימונים הראשונים מומלצת השגחה צמודה של המדריך, יש להזהר בהרמה והחזרה של משקולות חופשיות, אין להשאיר משקולות חופשיות זרוקות בשטח במקומות אשר מתאמנים אחרים יכולים להתקל בהם, יש לקרוא את הוראות השימוש והבטיחות של כל אחד מהמכשירים בחדר כושר ובשימוש ראשוני במכשירים מומלצת עזרת המדריך.
עייפות– במצב של עייפות ניכרת מכל מיני סיבות כמו בגלל מחסור בשינה או סיבות אחרות מומלץ לוותר על האימון או לפחות לעשות אימון מאוד מתון. במצב כזה המערכות בגוף יכולות להתקשות להתמודד עם העומס שבדרך כלל המתאמן רגיל אליו.
הרמת משקולות– אנשים אשר מרימים משקלים גבוהים עלולים להעמיס יותר מדי על גופם ולגרום לפגיעה מיידית או לפגיעה בטווח הארוך בגופם.
כדי למנוע מצב זה חשוב מאוד לדעת מאיזה משקלים להתחיל, ומתי ובאיזה מידה ניתן להתקדם ולהעלות את העצימות. אנשים נוטים להתחיל להתאמן בחדר כושר באופן עצים מדי כדי להשיג תוצאות כמה שיותר מהר ואז נוצרות בעיות. בשביל זה חשוב מאוד הנסיון של המדריך בחדר כושר שידע לכוון כל מתאמן למשקל המתאים לו.
איזון אימונים– פציעות דומות קורות כאשר המתאמן מעמיס יותר מדי על עצמו אבל לא רק מבחינת משקלי ההתנגדות אלא מבחינת עצימות ואיזון האימונים- יותר מדי אימונים בשבוע אחד, יותר מדי זמן כל אימון, מנוחות קצרות מדי בין הסטים, תרגילים אשר מעמיסים באופן לא מאוזן על קבוצות שרירים שונות ועוד.
כמות אימונים– מומלץ למתאמן מתחיל להתאמן 3 פעמים בשבוע, עם יום מנוחה בין 2 ימי אימון כאשר כל אימון לא יותר משעה. האימון צריך להיות Total body כלומר צריכים להיות תרגילים גם לגפיים התחתונות, לגפיים העליונות וגם לגו ובנוסף איזשהו מרכיב של אירובי- הליכה, ריצה, אופניים, אליפטיקל וכדומה.
טכניקה-טכניקת תרגילים לקויה זהו גורם משמעותי ביותר לכאבים, לדלקות ולמצבים פתולוגיים נוספים במפרקי הגוף השונים.
מומלצת השגחה צמודה של מדריך כושר, לפחות באימונים הראשונים אשר יוכל לכוון את המתאמן ולהסביר איך לעשות את התרגילים נכון.
הכתבה באדיבות גיא לוין, פיזיותרפיסט ומאמן כושר אישי