אוסטיאוארתריטיס היא מחלת מפרקים ניוונית כרונית בה ארעה שחיקה של הסחוס במפרק/ים. מחקרים מצביעים על כך כי פעילות גופנית מתאימה, תזונה מאוזנת ייעודית אנטי-דלקתית, ושמירה על המשקל עשויים להפחית את התסמינים של כאב ושל הקושי בתנועה. העובדה שעודף משקל מגביר את העומס על המפרקים היא מובנת מאליה. מכאן שירידה במשקל כמובן תתרום לשיפור התסמינים. חשוב להדגיש, עם זאת, כי לתזונה נכונה תפקידים נוספים בהקלה על כאבי מפרקים דרך מזונות הידועים כמורידים את התהליך הדלקתי. מחקרים הוכיחו כי התהליך הדלקתי מושפע ממרכיבים תזונתיים מסוימים וכי התאמת התפריט עשויה להקל באופן משמעותי על הכאב במפרק ועל התהליך הדלקת.
המלצות תזונתיות להקלה על כאב מפרקי:
- תפריט מאוזן: תפריט תזונתי שמכיל כמות מספקת של ירקות, פירות ודגנים מלאים.
- תפריט תזונתי דל מלח
- תפריט תזונתי דל בשומנים שמעודדים מצבי דלקת: חומצות שומן רווי (מקור מהחי בעקר, שמן דקלים ושמן קוקוס) וחומצות שומן טרנס (מרגרינה).
- תפריט תזונתי דל בחלבון מהחי (בשר עוף, בקר, מוצרי חלב וכו') שמעודד מצבי דלקת. צריכת חלבון זה עלולה להגביר יצירת פרוסטגלנדינים שהם חומרים מעודדי דלקת.
- תפריט תזונתי דל בסוכר לבן.
- תפריט תזונתי עשיר בחומצות השומן מסוג אומגה 3 .
- נטילה יומית של מולטי ויטמינים ומינרלים: ניאצינאמיד ומינרלים כגון בורון ותוסף של גליקוזמין גליקן.
- שתייה של 8 עד 10 כוסות מים ביום חשובה לבריאות המפרקים והשרירים.
אכילת דגים המכילים אומגה 3 כדרך להפחתת כאב מפרקי ודלקת פרקים:
חומצות השומן מסוג אומגה 3 נמצאו יעילות בהפחתת דלקת מפרקים ותסמיניה היות והן מפחיתים מצבי דלקת. ההמלצה היא לאכול לפחות שתי ארוחות דגים בשבוע. מחקרים הוכיחו כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 מצויות בעיקר בדגי ים צפוניים כגון : סלמון, הרינג, מקרל, סול ובקלה. הגוף לא מסוגל לייצר חומצות שומן אלו ולכן חשיבות עליונה בהוספתם דרך התזונה. אלטרנטיבה נוספת לאלו מכם שלא אוהבים דגים, היא נטילת כמוסות אומגה 3 כתוסף תזונה.
התפקיד של אנטי-אוקסידנטים בהפחתת כאב מפרקי ודלקות מפרקים:
חומרים אנטי-אוקסידנטים הוכחו כמגנים מפני הנזקים שמחוללים הרדיקלים החופשיים בגופנו לרבות קידום תהליכים דלקתיים. מומלץ להכניס לתפריט היומי 2 כפות זרעי פשתן טחונים ביום. הפשתן עשיר באומגה 3 ובנוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים). אנטי-אוקסידנט נוסף הוא ויטמין E שגם הוא הוכח כמשפר תסמיני דלקות מפרקים. אנטי-אוקסידנטים מצויים גם בפירות וירקות. מומלץ לצרוך לפחות מנות פרי וירק מכל הצבעים והמגוון- כתום-צהוב,אדום, לבן, ירוק וסגול. חשוב לציין שבמידה ויש מחלת רקע נוספת, יש להתאים את ההמלצות התזונתיות לאותה מחלה ולא רק לדלקת המפרקים. לדוגמא, אדם החולה בסוכרת יומלץ לו להוסיף את מנות הירק כמקור לאנטי-אוקסידנטים ולהפחית את מקור הפרי. זאת, כיוון שפירות מכילים כמות סוכר גבוהה ולכן הם עלולים לסכן את התקדמות מחלת הסוכרת.
לסיכום,
ניתן באופן משמעותי להקל על כאב מפרקי ודלקת פרקים באמצעות יישום פשוט של מספר המלצות תזונתיות. עם זאת, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נטילת כל תוסף, הן בשל אינטראקציה עם תרופות נוספות, והן בשל שיקולים רפואיים נוספים. כמו כן מומלץ להיוועץ עם דיאטנית קלינית להרכבת תפריט מתאים שיכיל את המרכיבים הנכונים להפחתת הדלקת ולהורדת הכאב המפרקי. בנוסף, חשוב שהתפריט גם יתרום לשמירה על משקל גוף תקין ועל תזונה מאוזנת שכוללת את כל אבות המזון, ותואמת קלורית לשמירה על המשקל .
הכתבה באדיבות קרן עמית, קרן עמית, דיאטנית קלינית, B.Sc, בוגרת בית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים.