אלרגיה היא תגובה דלקתית מוגזמת והיא בעיה שכיחה במיוחד באביב. התגובה היא לחומר חיצוני (אלרגן) שיכול להיות אבקני צמחים (במיוחד ברושים, זיתים ודשא בתקופת פריחתם), קרדיות-אבק, עשן, תרופות ועוד. הפחתת חשיפה לאלרגן היא המניעה הטובה ביותר. למשל ע"י הימנעות מפעילות בחוץ בימים של עומס אבק או עומס אבקנים באוויר.
ישנן הרבה תרופות נגד דלקת ואלרגיה – אך שימוש מופרז או לא נכון בהן יכול להזיק מאד. יש לזכור שדלקת כשלעצמה אינה תמיד דבר רע ולעיתים קרובות היא חיונית לשמירת הבריאות. איך ייתכן ? ובכן, דלקת היא התגובה של הגוף לפגיעה בו. למשל כאשר חיידקים פולשים דרך פצע נוצר זיהום. תאי הדלקת של גופנו מזהים ותוקפים את הזיהום. מטרת הדלקת היא לחסל את הזיהום ובהמשך להתחיל תהליך של תיקון וריפוי הפצע. נוגדי-דלקת משבשים ומדכאים את הדלקת וכך עלולים להחמיר את הסיכון להתפשטות הזיהום ולאי-סגירה של הפצע. בנוסף, נוגדי דלקת פועלים בהרבה מערכות בגופנו ולא רק במקום שבו אנו רוצים שיפעלו (אפילו במריחה על העור – החומר הפעיל נספג). בגילאים המבוגרים יותר, הסכנה לתופעות לוואי עולה. להלן דוגמאות לתרופות כאלו:
סטרואידים נוגדי דלקת פועלים כחיקוי של ההורמון הטבעי קורטיזול, שהוא הורמון שרמתו עולה בתגובה לעקה (סטרס). ישנם סטרואידים בטבליות, באינהלציה (נגד אסתמה או נזלת אלרגית), במשחה ובזריקות. בהתקף אסתמה חמור – טיפול מוקדם בסטרואידים יכול להציל חיים. אבל שימוש ממושך בסטרואידים (אפילו במשחה) גובה לא פעם מחיר כבד: התפרצות זיהומים, כיב קיבה, חולשת שרירים ונטייה לשברים, הופעת או החמרת סכרת, יתר לחץ דם ועליית כולסטרול.
נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) חזקים נגד כאב חריף אבל עלולים בכלל לגרום לתופעות דמויות אלרגיה – כמו קוצר נשימה וצפצופים, פגיעה כלייתית, עליית לחץ דם ועוד.
נוגדי היסטמין אנטי אלרגיים מדכאים את התגובה האלרגית ע"י חסימת קולטן מסוג 1 להיסטמין. בנוסף, הם גורמים לישנוניות בגלל השפעתם הישירה גם על המוח. לכן יש להיזהר מנהיגה ומהפעלת מכשירים מסוכנים בזמן ההשפעה של נוגדי היסטמין. כדאי לדעת גם שלעיתים הם גורמים לבלבול חריף ואף להזיות ראיה וכן לבעיות בשליטה על שלפוחית השתן.
תרופות אנטי-כולינרגיות (אנטי-מוסקריניות) מרחיבות את דרכי-הנשימה המתכווצות באסתמה וכך מקלות על הנשימה. למרבה הצער, השפעותיהן על מערכות הגוף האחרות בעייתיות וכוללות: הפרעות בקצב הלב, עצירות, הפרעה בשליטה על שלפוחית השתן, בלבול ואפילו הזיות (בעיקר בגילאים מבוגרים, כאשר מחסום דם-מוח אינו פועל כראוי ותרופות אלו משפיעות יותר על המוח).
ועוד לא דיברנו על תרופות אדרנרגיות, תיאופילין ועוד, שניתנות כטיפול להתקפי אסתמה אך עלולות לגרום להפרעות בקצב הלב ולחץ הדם, לעצבנות ולחרדה. ולא על נוגדי-שיעול שהם אופיאטים או ברביטוראטים, הגורמים לא פעם לעצירות, בלבול, נפילות ואף לדיכוי שיעול המחמיר סיכון לסתימה של דרכי הנשימה ולדלקת-ריאות עקב כך.
בקיצור, כדאי לחפש דרכים אחרות למנוע ולטפל באלרגיה, בגרד ובשיעול או צפצופים:
שיעול וצפצופים – יכולים להיגרם מסיבות שונות (או צירוף שלהן), למשל:
שיעול עקב סינוסיטיס ונזלת אלרגית (שמטפטפת לגרון) והתקף אסתמה, אך גם עקב זיהום – בד"כ ויראלי – הטיפול הראשון והחשוב ביותר הוא סילוק נזלת וכיח מדרכי הנשימה – ע"י קינוח טוב של האף (קחו נשימה עמוקה והוציאו אויר ונזלת דרך הנחיריים) ושיעול יעיל (שוב, עם נשימה עמוקה, ואפשר עם טפיחות עדינות על הגב והחזקת כרית על הבטן. שתיית מים בכמות טובה (2-3 ליטר ביום) ושימוש בתרסיס או אינהלציה של מי מלח – יכולים לעזור מאד במניעת סתימה של דרכי הנשימה וסילוק ההפרשות האלו ביעילות. כשמדובר בזיהום חיידקי ייתכן שתזדקקו לאנטיביוטיקה.
– עשן: כמובן, כדאי הימנעות מוחלטת מעישון פעיל ומעישון פסיבי. אבק ואבקנים – כבר אמרנו…
– תרופות כמו אספירין ועוד נוגדי-דלקת-שאינם-סטרואידים, כמו תרופות להורדת-לחץ-דם וכמו כל תרופה שניתן בשלב כלשהו להפוך לאלרגיים כלפיה. אם אתם נוטלים תרופות ויש חשד שנהייתם אלרגיים כלפיהן – כדאי לשקול הפסקה שלהן – בד"כ בהדרגה, בהתייעצות עם רופא.
– אי-ספיקת-לב (אסתמה קרדיאלית) יכולה להיראות כהתקף אסתמה לאחר מאמץ, לאחר אכילה של יותר מדי מלח וכד'. חמצן ביתי יכול להיות חיוני לתפקוד הלב והריאות במצב זה. לעיתים גם מאמץ כמו עצירות קשה נראה ממש כהתקף-אסתמה וחשוב לטפל בהתאם (במרככי צואה).
– חולשת שרירים חמורה – למשל בגלל תת-פעילות בלוטת-התריס, בגלל תרופות ועוד – יכולה להיראות כהתקף אסתמה אם יש חולשה של שרירי הנשימה. לכן למשל, גם חשוב לבדוק רמות TSH ו-B12 בדם, במיוחד אם לא נבדקו בשנה האחרונה.
גרד או עקצוץ – יכולים להיגרם מאלרגיה, מהפרעה בכבד, פטרת ועוד. אך בגיל מבוגר הם קשורים כמעט תמיד גם עם יובש של העור (קסרוזיס). גם כאן, אם ניתן להפחית או להפסיק שימוש בתכשירי קוסמטיקה, סבון ותרופות עודפות – זוהי דרך טובה להפחית אלרגיה, יובש, גירוד ועקצוצים. בנוסף, טיפול יעיל ביותר לעור יבש הוא שימון במשחה שומנית (לא קרם על בסיס מים).
לסיכום ובקיצור:
בהתקף אלרגיה חמור יש לפנות לרופא ולטפל מיד.
אם אפשר למנוע חשיפה לגורם האלרגיה – זהו הטיפול הטוב ביותר.
גורמי האסתמה העיקריים נמצאים באוויר (עשן, אבק, וירוסים) ובתרופות.
שיעול יעיל וקינוח נזלת מהאף – טובים להחלמה מהירה. לכך עוזרים שתיית נוזלים ושאיפת תרסיס מי-מלח.
שימון העור היבש במשחה שומנית הוא בטוח ויעיל נגד גרד ועקצוץ מכל סיבה שהיא.
לתרופות נגד אלרגיה ודלקת יש תופעות לוואי בעייתיות שכדאי להכיר לפני השימוש.