אחת המחלות הנפוצות ביותר של המאה ה-21, היא כאבי גב. 95% מהמטופלים המגיעים אלינו לקליניקה, מגיעים עם בעיות גב שונות, החל מכאבים בצוואר, כתפיים, גב תחתון ועד לפריצות דיסק.
האם גורמים פסיכולוגיים מגדילים את הסיכון לכאבי גב?
בהחלט כן! בסקירה ספרותית שערכתי, מצאתי כי קיים קשר ישיר בין גורמים רגשיים וכאבי גב, כמו כן, נמצא כי יעילות הטיפול גבוהה יותר במקרים בהם משלבים בטיפול תהליכים פיזיים ורגשיים כאחד.
מחקרים המוכיחים קשר ישיר בין כאבי גב למצב רגשי.
במחקר שבדק 372 איש שהתלוננו על כאבי גב כלליים, נמצא כי, 209 מאלו שהעידו על כאבים, נמצאים בתחושה של לחץ נפשי גבוה ומרגישים עומס עבודה רב. במחקר נוסף, נבדק הקשר בין כאב כרוני לגורמים קוגנטיביים. במחקר נמצא קשר הדוק בין גורמים קוגנטיביים לרמות כאב ונכות שעליהן התלוננו מטופלים. הגורמים הקוגנטיביים שנבדקו היו: תחושת יעילות, מחשבות שליליות ורמות שונות של דיכאון.
פעמים רבות אני נתקלת במטופלים שמדווחים שלמרות שעשו עשרות רבות של טיפולים, עדיין לא מצאו מדור למכאוביהם. על פי מחקרים שסקרתי, אחת הסיבות לכך קשורה בכך שהאפקט הנפשי הוכח כמוריד את אחוזי הצלחת הטיפול. בבדיקת שאלון נכות של רונלד מוריס, נבדקו 212 מטופלים שהתלוננו על כאבי גב תחתון כרוניים, 33% העידו על לחץ נפשי משמעותי בחיהם, 41% אובחנו כסובלים מדיכאון ו- 30% נמצאו כסומטיים (הכאב הפיזי נבע בקשר ישיר עם תכנים רגשיים ולא נמצאו ממצאים פיזיולוגים). תוצאות מחקר זה העידו על כך שלחץ, חרדה ומתח נפשי, עלולים להוריד פי 4 את הצלחת הטיפול וכי פיזיוטרפיה כטיפול בפני עצמו, לא תמיד מספיקה.
מחקר המוכיח יעילות טיפול באמצעות פסיכותרפיה גופנית לאנשים הסובלים מכאבי גב:
מחקר מקיף ומעמיק בדק טיפולי פסיכותרפיה גופנית, בקרב 342 מטופלים עם בעיות סומטיות ופסיכולוגיות שונות בטווח גילאים של 18-64, במשך תקופה של 6-24 חודשים. תוצאות המחקר הוכיחו כי 58% מהמטופלים סיימו את הטיפול ודיווחו על שיפור משמעותי לאחר תקופה של 6 חודשים. בנוסף, נמצא כי סימפטומים פיזיים/סומטיים של חרדה ודיכאון ירדו באופן משמעותי ורמת היעילות בטיפול עצמי- עלתה. מעבר לכך, מבחינת תוצאות ארוכות טווח, הראו החוקרים כי אחוז השיפור גדל ב-40% נוספים בסיום המחקר, לאחר שנתיים.
כיצד טיפול בפסיכותרפיה גופנית ובמגע תורם להורדת כאבי גב?
מכאב גב ועד לפריצת הדיסק, קיים טווח רחב של סוגי כאבים, אך המשותף לכולם הוא תחושת אי נוחות, מגבלה בפעולות יומיומיות וירידה משמעותית באיכות החיים. הלחץ והכאב מעוררים תחושת מצוקה ומאותתים סכנה לגוף, הגוף מתמקם ומתארגן ומנסה לאזן את עצמו בחזרה. האיזור הכואב מרגיש ומתנהג כמו אחרי טראומה והשרירים מסביב יתקשו ויתכווצו, כמו באים להגן על הגוף מפגיעה נוספת. לעיתים, הזמן יעשה את שלו והגוף לאט יחזור ליציבה נכונה, אך לרוב, הכאב רק יחמיר, ואיתו- הגוף ימשיך להתקשות ולהתכווץ.
במקרה של כאבי גב, או כאבים בכלל, הטיפול במגע, בראש ובראשונה, בא על מנת להרגיע את הכאב ולהחזיר לגוף את תחושת הביטחון. עצם המגע, מאפשרת לשריר להרגיש ביטחון ולשחרר מאחיזתו, אם במקרה של כאב הגוף מאותת על סכנה, המגע של המטפל מאותת על שלום. ועם הזמן, המגע משחרר את השרירים מסביב ובכך מתאפשר למקום הפגוע מקום מרווח להתחיל להירפא.
הגוף והנפש הם יחידה בלתי נפרדת ולא אחת נמצא, כי קיים קשר הדוק בין הכאב ולדרך שבא אנו נושאים את עצמנו ומתנהלים בחיינו. בתרפיה סומטית, ההנחה היא, כי מאחורי כל כאב ומחלה מסתתר סיפור שלא קיבל מספיק מקום בחיינו ונאלץ להתיישב במקום כלשהוא בגוף.
המגע מאפשר לגוף להרגיש מוגן ובעבודה משותפת ודיאלוג בין מטפל למטופל, ניתן להגיע למקור הכאב ולשחרר דפוסים פיזיים ורגשיים.
לריפוי 3 שלבים: תחושה, הבנה ושחרור. נרגיש מאיפה מגיע הכאב, ננסה להבין מדוע בא הכאב וברגע שתהיה סינרגיה בין תחושה להבנה, הכאב ישתחרר!
לסיכום,
המטרה הטיפולית בתרפיה סומטית, היא להביא את המטופל למקום בו הוא מודע יותר לתחושות גופניות ורגשיות ובכך לקבל כלים להמשיך ולטפל בעצמו עד שהכאב ייעלם או ייסוג. המטופל מודע יותר לדרך שבה הוא יושב, עומד ומתנהג ותוך עבודה הדרגתית של שחרור דפוסיים פיזיים של כאב, משתחררים גם דפוסים ההתנהגותיים והטווח התפקודי גדל.
בדקו את עצמכם:
• איפה מתרכז הכאב?
• מתי התחילו הכאבים?
• האם החלו כאבים במקביל במקומות נוספים בגוף?
• האם יש קשר בין אירוע מסוים לתקופה שבא הגיעו הכאבים או לתקופה בהם הם מתגברים?
• האם הלחץ והכאב מזכירים מקומות נוספים בחיים שלי בהם אני מרגיש תקוע וכואב?