הגישה כיום של הרפואה במאה ה- 21 בהיבט של טיפול באנשים הסובלים מכאבי גב היא קידום בריאות ומניעה. מחקרים רבים מראים כי כאבי גב באים בהתקפים שהולכים ומחמירים עם השנים, עד להופעת התקף גדול יותר שלעיתים אף משבית את האדם למיטה. מוכר לכם? בין אם עניתם בחיוב ובין אם בשלילה, כדאי לכם לקרוא את המאמר כיוון שגם אם היו כבר ההתקפים הקטנים, אולי עוד יש סיכוי שתמנעו את ההתקף הגדול.
מחקרים שנעשו על כאבי גב מוכיחים כי כדי לקדם את בריאות הגב ולמנוע התקפים חוזרים, יש לבצע פעילות גופנית סדירה הכוללת שלושה מרכיבים חשובים: הקפדה על חיזוק שרירי הליבה, שמירה על הגמישות והתנועתיות של הגו ופעילות גופנית אירובית. שיטת אימון ה-TRX היא שיטה ייחודית, נגזרת של שיטת האימון הפונקציונאלי, המשיגה תוצאות מצוינות בכל שלושת המרכיבים של פעילות גופנית החשובים לשמירה על הגב.
אימון TRX כמשפר את החוזק של שרירי הליבה
"שרירי הליבה" (השרירים המייצבים) הם מערכת של שרירים המצויים ברובד העמוק של הגוף (קרוב למפרקים) ומתחברים למפרקי עמוד השדרה, האגן והצלעות. תפקידם העיקרי של שרירים אלו הוא שמירה על יציבות הגו והאגן תוך כדי הפעילויות היום יומיות. כל שינוי מהיר בכיוון ובתנוחת הגוף נחשבים כשינוי בשווי המשקלומצריכים עבודה של השרירים המייצבים. קבוצת שרירים אלו מייצבת ומקנה שליטה על כל התנועות בגוף. בעידן של היום, שבו רבים מהאנשים עוסקים במקצועות סדנטאריים (בישיבה), ניכר שרבים סובלים מחולשה משמעותית של שרירים אלו. מעבר לכך, באימונים רגילים בחדר כושר, לא תמיד שמים דגש על חיזוק השרירים המייצבים ובכך גורמים לחוסר איזון שרירי על ידי חיזוק שרירים חיצוניים יותר אשר תורמים לתנועה בגוף מבלי להתייחס לשרירי היציבה. חולשה זו נחשבת כאחד הגורמים התורמים להישנות של כאבי גב.
המאפיין את רצועות ה- TRX הנו שהתרגילים כולם מבוצעים כנגד משקל הגוף ו בשל כך מופעלים שרירים תנועתיים ומייצבים רבים בעת ביצע התרגילים. בנוסף, העובדה שהרצועות אינן יציבות מחייבת את מערכת שרירי הליבה לעבוד קשה יותר כדי לייצב את הגוף במהלך התרגיל. מעבר לכך, עם השגת המטרה של הורדת כאבי הגב של המטופל, ניתן להתקדם לתרגילים מאתגרים יותר על ידי שילוב אביזרים שונים אחרים כמו משטחים נעים (כגון בוסו, פיתה, חצי גליל ועוד) באופן שמשפר את היציבה, שיווי המשקל ומאתגר עוד יותר את שרירי הליבה.
אימון TRX כמשפר את הגמישות והתנועתיות של הגוף
פעמים רבות מתאמנים נוטים להתמקד בחיזוק ובחיטוב ולהזניח את העבודה על תנועתיות וגמישות השרירים. שמירה על טווחי תנועה מלאים ושרירים גמישים חשובה ממספר הביטים: יציבה נכונה, תנועתיות יעילה, שמירה על חוזק השריר (שריר מאורך הוא שריר חזק יותר) והורדת עומס מהמפרקים. בהיבט של הגב התחתון, מעבר להגמשת המפרקים והשרירים, לתרגילי תנועתיות חשיבות רבה גם בבריאות הדיסק הבין חולייתי דרך הנעת הנוזלים שלו. תנועת הנוזלים של הדיסק משחררת את הלחץ של הדיסק על העצב ובכך פעמים רבות תורמת להורדת הכאב בגב. שימוש נכון במערכת ה- TRX מאפשר שילוב של תרגילים לשיפור טווחי התנועה וגמישות. ניתן לשלב תרגילי תנועתיות לכל מישורי התנועה כדי להשיג תנועתיות וגמישות מקסימאלית בכל חלקי הגוף.
אימון TRX כמשפר את הפעילות האירובית
מחקרים רבים מצביעים על כך שפעילות גופנית אירובית תורמת רבות להורדת כאבי גב ולמניעת הישנות של כאבי גב. הפעילות האירובית תורמת בכך שהיא משפרת את זרימת הדם באזור הגב התחתון ומגמישה את המפרקים. זרימת דם מוגברת מזרזת את חילוף החומרים ברקמות תאי השריר, תוך עידוד ההזנה הטבעית באבות המזון, אספקת חמצן וסילוק פסולת. כמו כן, זרימת דם מוגברת גם מסייעת לשחרור ההתכווצות ולהרגעת השרירים. מעבר לכך, האצת פעילות מחזור הדם מזרזת את שחרור האנדורפינים, משככי כאבים טבעיים המצויים בגופנו. האנדורפינים יוצרים תחושת רוגע טבעית והרגשה כללית טובה ומאפשרים להימנע או להמעיט באופן משמעותי את השימוש בתרופות נוגדות כאב.
עם התקדמות האימונים, ניתן להוסיף גם מרכיב אירובי לתרגול ה- TRX דרך שימת דגש על מעברים מהירים בין התרגילים. מעברים מהירים אלו גורמים להעלאת הדופק וכן לשיפור הקואורדינציה, שיפור התזמון בין שרירי היציבה והתנועה וכן שיפור הקשר בין השרירים לבין מערכת העצבים המוטורית (שליטה מוטורית).
לסיכום, באימון המתבצע באמצעות רצועות TRX ניתן להשיג מטרות אימון רבות ובד בבד להתאימו למתאמנים רבים. אנשים הסובלים מכאבי גב יכולים ליהנות מאימון זה ובאותו זמן לשפר את שלושת המרכיבים החשובים לשמירה על בריאות הגב שלהם: חיזוק שרירי הליבה, שיפור הגמישות והתנועתיות, ושיפור היכולת האירובית.
איכות חיים-זו דרך חיים, ולעולם לא מאוחר להתחיל לשמור על בריאות הגב!
הכתבה באדיבות אורי זמיר, פיזיותרפיסט (BPT) ויעל שטינפלד, פיזיותרפיסטית (MScPT)