הקיץ הישראלי חם, ובחודשים יולי-אוגוסט מתווספת לכך לחות גבוהה הגורמת אצל הרבה אנשים לחוסר איזון פנימי המביא איתו מחלות אופייניות לתקופת זו כמו: שיעול (ליחתי או יבש), כאב גרון, שלשול, דלקות אוזניים, כאב שרירים ותפיסות, פריחות ואלרגיות, דלקות שונות, כאבי בטן ועוד.
ברפואה הסינית ישנה חשיבות רבה לכוחה של מערכת החיסון (wei qi) וליכולתה לסלק פתוגן חיצוני כמו קור, חום, רוח ויובש, המשפיעים ישירות על הגוף וחודרים דרך השכבה החיצונית(עור) אל הגוף. על פי הרפואה הסינית ישנם 6 שכבות אותם יכול לעבור הפתוגן שחדר, ולהתיישב באחת מהן, ובכך להפר את האיזון ולגרום להתבטאות הסימפטומים בהתאם לשכבה בה הוא מצוי.
ברפואה הסינית, כאשר מגיע מטופל, מתבצעת אבחנה מדויקת של איסוף אינפורמציה הכוללת: תשאול מקיף, אבחנת לשון, בדיקת הדופק, התבוננות ועוד. לאחר שבוצעה האבחנה המדויקת, ניתן לאתר את מקור (שורש) הבעיה ולטפל בה ביעילות, ולמנוע את הישנותה.
המעבר בין חום חיצוני, לחדר קר בו יש מזגן עובד, גורם לשינוי בקוטר נקבוביות העור אשר יכול להוביל לחדירת פתוגן של "רוח" פנימה אל תוך הגוף. ובמצב בו מערכת החיסון מעט חלשה, פתוגן זה חודר פנימה אל השכבה הראשונה, בה התגובה הראשונית תהיה בד"כ התעטשות בניסיון להוציא את הפתוגן החוצה. במידה והמערכת החיסונית חלשה, היא לא תצליח להוציא את הפתוגן, מה שיגרום לו להמשיך פנימה אל השכבה הבאה, שתתאפיין כבר בסימנים של צמרמורת, נזלת שקופה, כאב ראש קל וכאבי שרירים וכן הלאה.
ככל שהפתוגן יחדור עמוק יותר, כך נראה תופעות כמו חום סיסטמי שעולה עם הזמן, כאב גרון, שיכול להתפתח עד כדי דלקת ונפיחות של הלוע, צריבה ודלקות בדרכי השתן, שלשולים והקאות, ליחה צהובה ואף ירוקה וצמיגית במקרים מתקדמים. ככל שנמהר ונטפל בסימפטומים הראשונים, כך נמנע את התפתחות המחלה וחדירת הפתוגן פנימה, מה שימנע הרבה כאב וסבל בעתיד.
תפקידה של הרפואה הסינית היא לחזק את הגוף ולשמר את הבריאות בכדי למנוע מחלות, ולכן ההמלצה היא לא לחכות להופעת המחלה אלא להכין את הגוף מבעוד מועד, לחזק את המערכת החיסונית ולאזן את מערכות הגוף השונות, ובכך להישמר מפני מחלות. מומלץ להגיע לטיפולים אחת לתקופה קבועה, בהתאם להמלצת המטפל, כאשר המטופל "בריא", ובכך להימנע מלהגיע למצב בו הגוף יוצא מאיזון.
הטיפול ברפואה סינית מתבצע בעזרת מחטי דיקור דקות, בנקודות מסוימות המשפיעות על תנועת האנרגיה (qi) בגוף, ובכך מניעות, מחזקות, מסלקות, מעלות או מורידות את האנרגיה בגוף, בהתאם לצורך ולמצב, ובנוסף צמחי מרפא והמלצות תזונה המותאמות אישית למטופל.
המלצות:
-מומלץ לאוורר את החדרים בבית מדי פעם, כמו כן מומלץ להימנע מלשהות בקרבת מזגן לאחר פעילות גופנית או כאשר הגוף מזיע.
-כדאי לכבות את המזגן מדי פעם ולאפשר למרחב בו אתם שוהים להתאוורר ולהתנקות, לפתוח חלון ואף להפעיל מאוורר במידה ויש כזה בבית.
–מומלץ להקפיד על שתית מים על סמך שני פרמטרים חשובים: צמא ושתן צהוב או בעל ריח חזק, כאשר הכמות היומית המומלצת היא 2 ליטר לפחות.
–בקיץ מומלץ להקפיד על ארוחות בכמות קטנה בכדי שהגוף יוכל לעכל את המזון בצורה מקסימלית, מומלץ ללעוס היטב את המזון, כאשר לא מומלץ לשתות בזמן הארוחה אלא לפני או 20 דקות
לאחר הארוחה.
–שעות השינה צריכות להיות מסביבות עשר בלילה ולהתעורר עם אור ראשון להתעמלות בוקר קלה.
המלצות תזונה:
על התזונה בקיץ להיות מותאמת לעונת השנה, כלומר:
מומלץ לאכול מאכלים מקררים אך לא קרים מדי, כמו: ירקות עליים (חסה, סלרי, בייבי, רוקט, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה), נבטים, מלפפון, עגבנייה, בטטה, דלעת, דלורית וגזר, נבטי אלפלפא.
פירות: אבטיח, מילון, ענבים, מנגו, אגס, תפוח.
דגנים: קינואה, כוסמת, אורז בסמטי, יסמין, דוחן, חיטה.
קטניות: שעועית מש ואזוקי, עדשים, טופו, אפונה ירוקה, פולי סויה, אדממה.
גרעינים: דלעת, חמניה, שומשום, פשתן, נבט חיטה, צ'יה.
בנוסף מומלץ לצרוך אצה כחולה (ספירולינה, כלורלה), שמאוד מחזקת את הגוף והנפש, עשירה מאוד בויטמינים מינרלים וחלבונים, מחזקת מערכת חיסונית, מנקה רעלים, ואף עוזרת להוריד במשקל.
חשוב לזכור: הטיפול ברפואה סינית מאפשר לכם להתנהל בצורה נכונה ובריאה, ויכול למנוע מחלות רבות ולא נעימות המופיעות בתקופת חודשי הקיץ החמים.
רונן ארבל, מטפל ברפואה סינית הכוללת דיקור, טווינה, וצמחי מרפא. בוגר מכללת רידמן ובעל ניסיון של 10 שנים. עבד 5 שנים במרפאת כללית רפואה משלימה בפתח תקוה. מנחה קבוצות במעגלי הקשבה.