מזג אויר זה לא תירוץ לבטל אימון בחוץ!!!
החורף כבר כאן ואיתו הגיעו הרוחות, הגשמים והקור. לכאורה, תירוץ לא רע כדי לא להתאמן במהלך החורף. אך זה רק תירוץ! !
עבדנו קשה כל השנה, האם ניתן למזג האויר לעצור אותנו בחורף ולגרום לנו להעלות בחזרה את המשקל שהורדנו ? האם ניתן לו לבטל את ההישגים שהשגנו???
האימונים במהלך החורף מהנים לא פחות מאשר בתקופות אחרות במהלך השנה. בחורף הישראלי האויר צלול יותר, קריר ונעים ויש מעט ימים סוערים יחסית שימנעו מאיתנו לצאת ולהתאמן בחוץ.
גם אם בחוץ סוער וגשום, תמיד ניתן למצוא מסגרת אימונים מקורה וחמימה יותר.
תמיד מאתגר לקום מוקדם בבוקר ולצאת לאימון, על אחת כמה וכמה בחורף, אך ברגע שהחלטתם להתאמן בחוץ ויצאתם מפתח הדלת, חמישים אחוז מהאימון כבר מאחוריכם.
לפני היציאה לאימון חוץ בחורף יש לקחת בחשבון מספר משתנים חשובים שיש להתייחס אליהם.
ביגוד – ביגוד כבד ומסורבל רק יקשה עלינו לנוע ועלול לגרום לטמפרטורת הגוף לעלות במהלך הפעילות ואף להגיע לעומס חום. ביגוד קל מידי עלול להביא אותנו למחוזות לא רצויים, כמו כוויות קור ואף היפותרמיה. לכן, כדאי שהביגוד ישמור על חום גופנו מצד אחד, ומצד שני יהיה מותאם לפעילות ורצוי שיהיה גם מנדף זיעה.
מניסיוני האישי, כובע מצחייה מאוד עוזר לשמור על חום הראש ועוזר מאוד להתמודד עם טיפות הגשם. בימים קרים במיוחד כדאי מאוד ללבוש כפפות (אצבעות הידיים הן הראשונות "שקופאות") ומכנסיים ארוכים, וכשיורד גשם או כשיש רוחות עזות ניתן להתאמן עם מעיל רוח/גשם דק ונושם.
בסוף הפעילות כדאי להתלבש חם. זוהי נקודת זמן רגישה בהתאוששות הגוף, המערכת החיסונית שלנו קצת יותר פגיעה ולכן אנו חשופים יותר למחלות.
במהלך החימום והשחרור כדאי להוסיף שכבת ביגוד על מנת לשמור על טמפרטורת הגוף.
חימום – מטרת החימום היא להעלות את טמפרטורת הגוף בהדרגה ולהכין בעיקר את השרירים והמפרקים. החימום יכלול תנועות של המפרקים העיקריים (קרסוליים, ברכיים, אגן, עמוד שדרה, כתפיים וצוואר), מתיחות דינמיות/בליסטיות, ריצה קלה וקצרה ומעט מתגברות.
שתיה – מזג האויר החורפי עלול לגרום לנו לחוש פחות את תחושת הצמא. גם בחורף הגוף מאבד נוזלים במהלך פעילות גופנית ומחסור בנוזלים עשוי להביא אותנו למצב התייבשות. הליך התייבשות הגוף אינו מתחיל באימון עצמו ולכן, רצוי לשתות הרבה מים במהלך היום והשבוע. כמה מים? מבחן "השתן הבהיר" ייתן לנו אינדיקציה לכמות המים בגוף בלי להסתבך בחישובים.
נשימה –נשימה דרך האף, באוויר קר ויבש, עשויה לסנן את האויר הנכנס ולהוריד את טמפרטורת האויר שיגיע לריאות.
תזונה – גם בחורף הגוף מתאמץ ודווקא התמודדות עם טמפרטורה נמוכה עשויה לדרוש מהגוף השקעת אנרגיה נוספת שלא תמיד אנו לוקחים בחשבון. לכן, תזונה מאוזנת הכוללת גם פחמימות תספק לנו את האנרגיה הדרושה. גם בנושא התזונה, לא מומלץ לשנות סדרי עולם. אתם מכירים את גופכם ויודעים כיצד הרכב התזונה משפיע עליו.
רצף אימונים – הגוף מתרגל לעומס שאתם מפעילים עליו. אם גופכם יורגל לאימונים בחוץ בחורף בתנאים קשים יותר, כך יהיה לכם קל יותר להמשיך להתאמן ולהנות.
מחלות – בחורף אנו חשופים יותר למחלות. פעילות גופנית בזמן מחלה ובתנאים קשים מחלישה עוד יותר את המערכת החיסונית שלנו. ולכן, תנו לגוף ולראש להתאושש מהמחלה ורק אז צאו להתאמן.
והטיפ החשוב מכולם – תקשיבו לגוף שלכם!!!!!
הגוף שלכם כבר ידבר אתכם במהלך הפעילות ויאותת לכם אם הוא לא מוכן. זה הזמן להיות קשוב אליו, בעיקר לדופק ולשרירים והמפרקים בפלג הגוף התחתון, ותתאימו את קצב האימון לתחושות הבטן ולהרגשה הכללית.
אין כמו אימוני חוץ בחורף!! צאו ותהנו!!
גלעד קלימברג – ספורטתרפיסט – מרפאת מעגלים