טרשת נפוצה היא מחלה כרונית אוטואימונית – המערכת החיסונית פוגעת במערכת העצבים, וכתוצאה מכך סובל החולה מפגיעה מוטורית שבחלק מהמקרים הופכת לניוון שרירים, מפגיעה בראייה (ואף לעיוורון חלקי), מפגיעה במערכת העיכול (כולל אי שליטה על הסוגרים), וכן מתשישות וכאבי ראש. ישנם מספר סוגים של טרשת נפוצה (MS – Multiple Sclerosis), כשהנפוץ שבהם שהוא טרשת נפוצה התקפית הפוגתית המתאפיינת בהתפרצותם של הסימפטומים למשך מספר ימים עד שבועות, ולאחר כל התקף תקופת רגיעה בת מספר חודשים או אפילו שנים, שבמהלכה הסימפטומים נעלמים חלקית. סוג חמור יותר של MS הוא טרשת נפוצה מתקדמת (ראשונית או משנית) שבה הסימפטומים לא נעלמים אלא להיפך, הולכים ומחמירים עם הזמן. אצל חלק מחולי הטרשת על סוגיה השונים, מולידות המצוקות הפיזיות גם מצוקות רגשיות בלתי מבוטלות.
נכון לעכשיו, אין תרופה למחלה והרפואה, על כל ענפיה השונים, מתמקדת בהענקת הקלה לחולים והפחתת עוצמת הסימפטומים וההשפעה שלהם על איכות החיים ככל האפשר.
טיפול תרופתי
אחת התרופות המפורסמות ביותר להקלה על הסימפטומים של טרשת נפוצה (התקפית הפוגתית) היא הקופקסון שפותחה לפני קרוב ל- 50 שנה במכון וייצמן. תרופה זו, שמהווה את אחת הסיבות להצלחה האדירה של חברת התרופות "טבע", מחזקת תהליכים המתרחשים באופן טבעי בגופנו ומסייעת לשקם, ולו באופן חלקי, את תאי העצב והמיאלין שנפגעו עקב המחלה.
תרופות אחרות המיועדות לחולי טרשת נפוצה התקפית הפוגתית מבוססות על אינטרפרון, חלבון שמדכא את המערכת החיסונית ובכך מפחית את עוצמת ההתקפים ואת קצב ההתדרדרות של החולים.
חולים רבים תולים תקוות בתרופה חדשה, שאושרה ע"י ה- FDA במהלך 2013: ה- Tecfidera של ביוג'ן. תרופה זו, שנלקחת דרך הפה, הציגה הישגים מרשימים בניסויים שונים ובפרט בהפחתת תדירות ההתקפים, אולם תרופה דומה, גילנה שמה, שגם היא נלקחת דרך הפה ועוררה תקוות רבות, התגלתה כמי שעלולה לגרום לבעיות לב קשות, כך שעדיין נדרשת סבלנות כדי לגלות אם אכן מדובר בפריצת דרך בהקלה על סבלם של חולי טרשת נפוצה.
טיפולים משלימים
במקביל לתרופות, ועקב אופייה הכרוני והאוטו-אימוני של המחלה פונים חולים רבים בטרשת נפוצה לטיפולים משלימים. במחקר שנערך בארצות סקנדינביה בקרב קרוב ל- 4,000 חולי MS נמצא שיותר ממחציתם נעזרו בטיפולים אלטרנטיביים כדי לצמצם את השפעת הסימפטומים על חייהם, להתחזק וליהנות יותר מהחיים בצל המחלה.
פעילויות גופניות מתונות כמו טאי צ'י או יוגה עשויות לשחרר מתחים שאצורים בגוף, להטעין אותו באנרגיות חיוביות ובאופן כללי לתרום לתחושת רגיעה של החולה.
שיטה אחרת המבוססת על רפואה סינית עתיקה ושנמצאה כמי שעשויה לסייע לחולים היא דיקור סיני.
דרך פופולארית נוספת להילחם בסימפטומים של טרשת נפוצה היא מדיטציה, וניצול כוחו של הדמיון ועוצמתה של הנפש כדי להקל על הגוף ולחזקו.
הטיפול המשלים הפופולארי ביותר בקרב חולי MS הוא תוספי מזון המעניקים לגוף מינרלים חיוניים, ויטמינים חשובים ושמנים שונים.
במרפאת מעגלים צוות מומחים רב מקצועי המתמחה באופן ספציפי בטיפול בטרשת נפוצה:
• דר' אייכנבאום- רופא נוירולוג ומתמחה בשיקום נוירולוגי (קישור לדף המורחב)
• שרה פין- פיזיותרפיסטית בעלת תואר שני בתחום הנוירולוגי והידרותרפיסטית. (קישור לדף המורחב)
• טל גולדצימר- מטפלת סינית, מומחית לדיקור סיני וטיפול בצמחי מרפא סיניים. (קישור לדף המורחב)
• כץ שרגא- רפלקסולוג מוסמך (קישור לדף המורחב)
• טל בלומנטל- רפלקסולוגית מוסמכת ומעסה רפואית. (קישור לדף המורחב)
• גלית יהל- מטפלת בשיאצו ודיקור סיני. (קישור לדף המורחב)
• ציפי בר- תזונאית אינטגרטיבית, סינית והוליסטית. (קישור לדף המורחב)
שילוב בין רפואה מתקדמת, פיזיותרפיה ייחודית לטיפולים נוירולוגיים, הידרותרפיה, טיפולים משלימים וייעוץ תזונתי יוכל להוביל את המטופל/ת לדרך חדשה מתוך ראייה רחבה של שמירה על אורח חיים נכון, הפחתת התסמינים של המחלה, הורדת כמות ההתקפים ושיפור משמעותי באיכות החיים של המטופלים.