יעל שטינפלד, מייסדת מרפאת "מעגלים", בעלת תואר שני בפיזיותרפיה (MScPT) מטעם הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, סיימה את לימודיה לשני התארים בהצטיינות. מומחית לביומכאניקה, טיפולים אורטופדיים, פציעות ספורט וטיפולים אורוגניקולוגיים. מרצה באוניברסיטת ת"א ובמוסדות פרטיים.
כאבי גב מוכרים לרבים מאיתנו ומעוררים שאלות רבות לגבי הסיבות להופעתם, דרכי מניעתם ואופן הטיפול בהם. כ-85 אחוזים מכלל האוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מכאבי גב. כמחצית, יסבלו בהמשך גם מהתקפים חוזרים. מדוע כאבי גב חוזרים למרות הטיפול בהם?, האם ניתן למנוע התקפים חוזרים?, כיצד ניתן לשמור על הגב לטווח הרחוק?.
כאבי גב גורמים לסבל רב ופגיעה משמעותית באיכות החיים. אנשים הסובלים מכאב גב מדווחים בין היתר על היעדרויות מהעבודה, חוסר יכולת לעמוד במטלות יום יומיות, עלויות סביב בירור רפואי והוצאות על תרופות וטיפולים חוזרים ונשנים. כל מי שסבל או סובל מכאבי גב מכיר את המסע הארוך והמייגע בחיפוש אחר פתרון שיאפשר לו לחזור לאיכות החיים ושיגרת היום שהיה רגיל לה בעבר.
קיימים שני סוגי כאב:
• כאב גב אקוטי – מתאפיין בדרך כלל בכאב חד וחריף בעוצמה גבוהה אשר פוגעת מאוד בתפקודו של האדם. כאב זה יכול להתאפיין גם בהקרנה לרגליים או בסימפטומים עצביים נוספים. הכאב מוכר כמצב שהגב "נתפס" ויש הגבלה ניכרת בתנועה. לפעמים הכאב מופיע לאחר פעולה מסוימת כגון: הרמת חפץ כבד, תנועה סיבובית מהירה וכו', אך לעיתים מופיע באופן ספונטני.
• כאב גב כרוני – נמשך לאורך תקופה ארוכה, ומתאפיין בדרך כלל בכאב עמום ותחושה של נוקשות באזור הגב התחתון. לעיתים במצב של כאב גב כרוני יש אפיזודות של כאבים בעוצמה חזקה יותר.
במידה ומטופל מגיע לטיפול בשלב הכאב גב האקוטי ואינו מקבל טיפול מעמיק בשורש הבעיה שגרמה מלכתחילה לכאב, הכאב האקוטי בסופו של דבר יהפוך לכרוני. לכן, כיום הגישה של הרפואה במאה ה- 21 שמה יותר ויותר דגש על מניעה. הטענה היא שבמידה ויאובחן ויטופל הגורם התורם לכאב ניתן יהיה למנוע את הישנות ההתקפים ו/או הפיכת הכאב לכרוני.
מדוע כאבי הגב חוזרים למרות הטיפול בהם?
קיימים גורמים רבים המעוררים כאבי גב: גורמים פיזיים מצד אחד וגורמים רגשיים מצד שני.
• גורמים פיזיים כוללים: חוסר גמישות וכושר גופני ירוד, עישון, שימוש בתלי יעיל בגוף בעבודה ובמנוחה, יציבה לקויה (נרכשת או תורשתית), חוסר איזון שרירי, פעילות ספורטיבית ופיזית לא נכונה
• גורמים רגשיים כוללים: גורמים קוגניטיביים (אמונות של פחד, הימנעות וקטסטרופיזציה), גורמים רגשיים (חרדה, מצוקה, מתח בעבודה או במשפחה, דיכאון) וגורמים התנהגותיים.
סוד ההצלחה בטיפול בכאבי גב טמון בטיפול נכון ומעמיק החותר לפתור לא רק את הכאב אלא גם את הגורם התורם שגרם לכאב, בין אם הוא רגשי ובין אם הוא פיזי. רק טיפול מעמיק בשורש הבעיה יוביל להצלחה ולשמירה על ההישגים של הטיפול לאורך השנים וימנע התקפים חוזרים. מעבר לכך, מחקרים מהעשור האחרון מצביעים גם על החשיבות בהעברת אחריות הטיפול למטופל. הדרכת המטופל בהתנהלות היום יומית לאחר סיום הטיפולים נמצאה כחשובה לא פחות מהטיפול עצמו. בסקירה ספרותית מהעשור האחרון הוכח כי יש חשיבות רבה בהדרכה ובמתן תרגילים למטופל. יתרונם של התרגילים הרפואיים על פני גישות אחרות הוא בהפיכת האדם הסובל מכאב גב, ממטופל פסיבי שנח וממתין שהכאב יעבור, לאקטיבי ואחראי על קצב השיקום והחזרה לתפקוד.
הטיפים המנצחים להורדת כאבי גב ולשמירה על הגב לאורך זמן
- יש להקפיד לשמור על כושר גופני טוב ופעילות אירובית של מינמום 3 פעמים בשבוע.
- יש להקפיד לבצע באופן יום יומי תרגילי הגמשה לגו ולגפיים העליונות והתחתונות.
- יש להקפיד על תרגילים לחיזוק השרירים המייצבים פעמיים בשבוע ולשמור על יציבה נכונה.
- יש להימנע מביצוע פעילות גופנית מבלי לבצע חימום והכנה לקראת הפעילות.
- יש להימנע מתנוחות סטטיות ממושכות (ישיבה או עמידה). תנוחות סטטיות ממושכות גורמות לעומס רב על רקמות עמוד השדרה וגורמות לעייפות השרירים בשל זרימת דם מואטת וחמצון לקוי של השרירים.
- יש לשאוף לשיפור ליקויי יציבה אשר גורמים לעומס על מערכת השלד-שרירים-עצבים.
- יש לשמור על משקל גוף תקין ולהימנע מהשמנת יתר. השמנת יתר גורמת לרפיון וחולשת השרירים המיצבים של עמוד השדרה.
- יש לשאוף לשמור על אורח חיים רגוע. מתח נפשי ודחק יכולים לגרום ל"מתח שרירים" ולהשפיע לרעה על המערכת החיסונית והמערכת ההורמונאלית.
- יש להקפיד להשתמש באופן יעיל בגופך במנוחה ובעבודה (שמירה על סביבה ארגונומית נכונה).
- מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט לבדיקה גופנית תקופתית אשר תכלול הערכת יכולת תנועה וגמישות, בדיקת חוזק שרירים ובדיקת היציבה. דבר זה אינו מקובל כיום אולם כמו המודעות לרפואה מונעת הקיימת כיום בקרב הציבור, גם כאן יש בבדיקה תקופתית זו תפקיד בזיהוי גורמים אשר יכולים לגרום בעתיד למגבלות ולכאב ואשר על פיה ניתן להדריך את הנבדק לנקוט בפעולות מנע.
ולסיכום, איכות חיים-זו דרך חיים, ולעולם לא מאוחר להתחיל!
הכתבה באדיבות יעל שטינפלד, בעלת תואר שני בפיזיותרפיה, MScPT, מייסדת מרפאת "מעגלים" ובעלת התמחות בפיזיותרפיה אורוגניקולוגית