יעל שטינפלד, מייסדת מרפאת "מעגלים", בעלת תואר שני בפיזיותרפיה (MScPT) מטעם הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, סיימה את לימודיה לשני התארים בהצטיינות. מומחית לביומכאניקה, טיפולים אורטופדיים, פציעות ספורט וטיפולים אורוגניקולוגיים. מרצה באוניברסיטת ת"א ובמוסדות פרטיים.
תקופת ההיריון היא תקופה בה גוף האישה עובר שינויים רבים הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. לצד השינויים היפים והמרגשים, מוצאת את עצמה האישה ניצבת מול שינויים פיזיולוגיים פחות נעימים אך מאתגרים. תופעות כגון ריצה תכופה לשירותים, בריחת שתן, כאבי גב, השמנה הן חלק מהתופעות המופיעות במהלך ההריון. חלק מהתופעות מופיעות במהלך ההיריון בלבד וחלקן נשארות גם לאחר הלידה.
אירועים של בריחת שתן בהריון ולאחר לידה אינן מקרה נדיר: 30% מהנשים המתעמלות לאחר לידה מדווחות על דליפות שתן ו- 20% מפסיקות להתעמל כתוצאה מכך. מה שיותר שכיח ואפילו יותר מצער, זו העובדה שנשים מתביישות לפנות בנושא לרופא שלהם, ולפעמים גם כשכבר פונות, לא זוכות לקבל הפניה לטיפול שורשי בבעיה.
מה קורה במהלך ההיריון ולאחר הלידה שגורם לחלק מהתופעות הללו? רצפת האגן בנויה כערסל ומהווה את הבסיס מעליו יושבים איברי הבטן התחתונה, (הרחם, שלפוחית השתן והרקטום). האגן בנוי משילוב של עצמות ומערכת מורכבת מרקמות חיבור, עצבים, כלי דם ושרירים, אשר תומכת באיברים השונים ונקראת קרקעית האגן (או רצפת האגן). במבט מלמעלה, קרקעית האגן יוצרת ערסל הסוגר את הפתח הטבעי עליו מונחים האיברים, עם פתחי יציאה לצינור השתן, פי הטבעת והנרתיק.
במהלך ההיריון העובר לוחץ כלפי מטה לכיוון קרקעית האגן ועל שלפוחית השתן, דבר המסביר את הצורך ללכת פעמים רבות לשירותים. על-פי סקרים שונים שנערכו בתחום, הסתבר, כי השרירים אינם עומדים בעומס אצל כ-60% מהנשים, הנמצאות בשליש השלישי להריון. דבר זה גורם לכך שכאשר האישה צוחקת, משתעלת או מתעטשת, שרירי הבטן לוחצים על הבטן ושרירי קרקעית האגן, השרירים שנחלשו, אינם מצליחים למנוע את דליפת השתן (בריחת השתן). בנוסף, לקראת הלידה הגוף מפריש הורמונים, אשר מגבירים את האלסטיות של השרירים והרקמות. בלידה התינוק נדחף החוצה לכיוון הפתח הטבעי באגן, ראשו מותח את השרירים עד לצאתו הסופית לעולם. פעולה זו מחלישה את השרירים, עוד יותר מה שלעיתים מחמיר את תופעת דליפת השתן גם לאחר הלידה.
מה ניתן לעשות על מנת להתגבר על דליפת השתן? שרירי קרקעית האגן תומכים באיברי הבטן במהלך כל חיינו. למרות היותם עמוקים וקשים לזיהוי, חשוב להבין ששרירי קרקעית האגן הינם שרירים רצוניים, בדומה לשרירי הגפיים, ולכן ניתן לחזקם בחזרה ולמנוע את תופעת דליפת השתן בהיריון ולאחר הלידה. יתרונם הגדול של שרירי קרקעית האגן הוא העובדה שמדובר בשרירים פנימיים שניתן לתרגל ולחזק אותם בכל מצב: בעמידה, בישיבה או בשכיבה. כיווצם נותן תחושה של איסוף מכיוון הנרתיק לכיוון מרכז הבטן ויוצר תחושת התאפקות. תרגול פעולה זו תוך כדי נשיפה (הוצאת אוויר) אף ייטיב את פעולתם כיוון שמחקרים מראים ששרירים אלו פועלים בשיתוף פעולה עם שריר הסרעפת (שריר הנשימה).
מתי כדאי להתחיל לתרגל את חיזוק רצפת האגן?
כמה שיותר מהר!. את רצפת האגן צריך לתרגל יום יומית, כל החיים, בלי קשר להריון. הגעה ללידה עם שרירי רצפת אגן חזקים חשובה לא רק למניעת דליפות שתן במהלך ההיריון ולאחר הלידה אלא גם לתהליך הלידה עצמו. במהלך הלידה, מעל שכבת השריר הפנימית מבצע העובר את הסיבוב הפנימי שלו לקראת היציאה, ואם שכבת שריר זו חלשה ורפויה, הוא יתקשה לבצע את הפעולה הזו, ויתכן שיאלצו לעזור לו באופן התערבותי באמצעות מכשור כגון ואקום או מלקחיים.
האם מותר לפנות לטיפול פיזיותרפי גם בשבוע מתקדם של ההריון?
מומלץ לפנות לטיפול פיזיותרפי בכל שלב שהוא, נהפוך הוא, בתקופת ההיריון וסביב הלידה יש חשיבות רבה לכך עקב ההחלשות שעוברת רצפת האגן בהשפעת הורמוני ההיריון המצויינת לעיל. ככל שתקדימי לזהות ולעבוד עם השרירים כך טוב יותר כיוון שתגיעי לשלב הלידה מוכנה וחזקה יותר. במקביל, פיזיותרפיסטית אורוגניקולוגית תוכל להכין אותך לתנוחות המומלצות ללידה השומרות על רצפת האגן ומונעות נזקים בה כגון מתיחה שלה, קרעים ותפרים.
זיהוי פעולת שרירי רצפת האגן ותרגולם במהלך ההיריון:
כדי לזהות את הפעלת השרירים הסוגרים של רצפת האגן ניתן לבצע באופן חד פעמי "מבחן עצירת שתן" – באמצע השתנה, נסי לעצור את זרם השתן ל- 2-3 שניות ואז המשיכי. אם הצלחת, הרי שזיהית את אופן פעולת השריר, וכעת כל שנותר הוא לזכור איך זה מרגיש ולתרגל את פעולתם.
הכתבה באדיבות יעל שטיינפלד MScPT פיזיותרפיסטת מומחית לאורוגניקולוגיה שיקום ביומכאני במרפאת "מעגלים".