נקע בקרסול הינה פציעת ספורט מהנפוצות ביותר. המשמעות של נקע בקרסול היא פגיעה ברצועות שמסביב מפרק הקרסול. קיימות דרגות שונות של פגיעה ברצועות הקרסול. דרגת הקושי בפגיעה ברצועות תשפיע ישירות עם עוצמת התסמינים. פציעת ספורט זו אופיינית לסוגי ספורט המערבים שינויי כיוון, ניתור ונחיתה. עם זאת, נקע בקרסול יכול לקרות גם במצבים אחרים ולא רק בספורט.
אנטומיה של הקרסול
מפרק הקרסול (talocrural joint) מורכב מעצמות השוק (Tibia ), השוקית (Fibula) יחד עם עצם ה- Talus . זהו מפרק סינוביאלי אשר מאפשר את הפעולה של כיפוף ויישור של כף הרגל . מפרק הקרסול מיוצב על ידי רצועות. בצד הפנימי של הקרסול, ה- Deltoid ligament היא רצועה מאוד חזקה ומונעת את התנועה של כף הרגל החוצה. בצד החיצוני של הקרסול, קיימת רצועה הנקראות lateral collateral ligament והיא מורכבות משלוש רצועות: anterior&posterior talofibular ligament and calcaneofibular ligament, הן חלשות ופגיעות יותר לעומת ה- deltoid ligament.
בנוסף ישנם שרירים רבים שעוברים דרך הקרסול ומתחברים למפרקים בכף הרגל.
מנגנון הפציעה
מנגנון הפציעה הכי נפוץ של נקע בקרסול הוא כאשר הרגל עושה תנועה של פוינט יחד עם כניסה פנימה של כף הרגל. הרצועה שנפגעת בשכיחות הגבוהה ביותר היא ה- lateral collateral ligament .
נקע בקרסול. תסמינים
לאחר פציעה של נקע בקרסול, יופיע כאב, נוקשות ורגישות מקומית, יחד עם נפיחות ושטף דם סביב המפרק בעיקר בנשיאת משקל על הרגל. בנוסף יהיה ספאזם שרירי והגבלה בטווחי תנועה. כמו כן, האדם ידווח על תחושה של חוסר יציבות. סימני הפגיעה הם לפי דירוג הקרע – ככל שהקרע גדול יותר, כך תהיה מידת הנפיחות, עוצמת הכאב והמגבלה בתנועה. כמו כן, בקרעים בדרגה 3 (קרע מלא) יהיה קושי רב לדרוך על הרגל, דבר שעשוי לבלבל ולגרום למחשבה שייתכן ומדובר בשבר.
חלוקה לדרגות של נקע בקרסול
ישנן צורות דירוג שונות לקרע לנקע בקרסול, הסיווג נעשה לפי מספר רצועות שניקרעו (ATFL,CFL,PTFL) או שזה נעשה לפי רמת הקרע (מינימלי, חלקי, מלא). לכן כאשר מדברים על נקע בדרגה מסויימת חשוב להבין לפי איזה סיווג מדברים (לפי הטבלה הצהובה או האדומה).
- קרע בדרגע 1- כאשר 25% מהרצועה נפגע או כאשר ה- ATFL קרוע
- קרע בדרגע 2- כאשר 75% מהרצועה נפגע או כאשר ה- ATFL&CFL קרועות
- קרע ברגה 3- קרע מלא של הרצוע או כאשר כל הרצועות קרועות
בקליניקה קשה לאבחן בין דרגה 2 ל-3.
נקע בקרסול. בדיקות ואבחנות
בדיקה קלינית נעשית על ידי אורטופד או פיזיותרפיסט. שם הבדיקה- ANTERIOR DRAWER TEST בדיקה זו בודקת את יציבות הקרסול ובעיקר את רצועה ה-ATFL. כאשר הבדיקה חיובית ישנה תנועת יתר בקרסול והיא מלווה בכאב לרוב.
על מנת לשלול שבר עושים צילום רנטגן או CT. US או MRI נעשה לרקמות רכות כמו הרצועות, אך ישנה בדיקה ספציפית לנקעים בקרסול שנעשה בזמן פעולה אשר ניקרא stress x-ray in PF&INV ומתבצעת כאשר אין התקדמות בשלב השיקום.
טיפול אקוטי בנקע בקרסול
יעל שטינפלד, פיזיותרפיסטית בעלת תואר שני ומנהלת מרפאת מעגלים מסבירה על הטיפול בנקע בקרסול בשלבים הראשונים:
הטיפול ראשוני הוא ל-48 שעות ראשונות, הוא לפי RICEM
- Rest – מנוחה כמה שניתן (אך אין הכרח להגביל הליכה)
- Ice – קרח כל שעתיים
- Compression – חבישה, לשיפור יציבות הקרסול
- Elevation – הנחת הרגל במקום גבוה להזרמת הדם אל הלב
- Mouvement – תנועתיות, כמה שיותר מוקדם
שיקום נקע בקרסול ומניעת נקעים חוזרים
מחקרים מראים שאדם שנקע פעם אחת את הקרסול, יש לו סיכון לנקוע שוב. לכן, מחקרים רבים מצביעים על החשיבות בשיקום טוב של הקרסול ובייחוד בחיזוק השרירים מסביב לצורך מניעת נקעים חוזרים. שיקום לאחר נקע בקרסול יכלול את הטיפולים הבאים:
- מוביליזציות מפרקיות מסוג שיטת מאליגן לשיפור טווח התנועה ולהחזרת המפרק למקום.
- טכניקות לשחרור רקמה רכה ולמניעת הצטלקות של הרצועה, לשחרור השרירים מסביב לקרסול שמתכווצים על מנת להגן על הקרסול
- טיפול ב- US להורדת הדלקת ולעזרה בחיבור הקרע ובסידור הסיבים של הרצועה לאורכם ולסידורם הנכון.
- טיפול באלקטרותרפיה- במקרים שיש נפיחות שלא יורדת לאורך זמן ולהורדת כאבים.
- תרגילי חיזוק הכוללים משטחים בלתי יציבים לצורך שיפור היציבות מסביב לקרסול.
- תרגילי חיזוק פונקציונאליים המשלבים תרגילים מתקדמים כגון: עבודה על ניתור, נחיתה, שינויי כיוון ותרגול פליאומטרי.
- טייפ קינזיולוגי להורדת נפיחות ולתמיכה בקרסול.
- טייפ קשיח- בייחוד במקרים של ספורטאים שצריכים לחזור לספורט לפני השגת שיקום מלא.
לסיכום,
אחד החוקרים בתחום של נקעים בקרסול אמר פעם :
"There is no such thing as a simple ankle sprain"
המשמעות היא שלמרות שפעמים רבות לא מתייחסים ברצינות מספקת לנקעים בקרסול, חשוב להבין שנקע בקרסול עלול להסתבך לנקעים חוזרים ולהשפיע מאד על התפקוד. לכן, חשוב מאד לטפל בנקעים בקרסול כמה שיותר מהר. הטיפול חשוב שיהיה מעמיק מתוך מטרה למנוע נקעים חוזרים