באילו בעיות אורו-גניקולוגיות אנו מטפלים במרפאת מעגלים?
במעגלים פיזיותרפיסטית אשר עברה הכשרה ייחודית לטיפול במגוון בעיות של אורוגניקולוגיה (בעיות ברצפת אגן), כולל:
- טיפול פיזיותרפיה בדליפות שתן ודליפות צואה
- טיפול פיזיותרפיה בצניחת איברים (צניחת שלפוחית השתן, צניחת צוואר הרחם)
- טיפול פיזיותרפיה בתכיפות ודחיפות במתן שתן (שלפוחית “רגיזה”: בלתי-יציבה)
- טיפול פיזיותרפיה בקושי בקיום יחסי מין (כאבים בזמן משגל, יובש בנרתיק)
האידיאולוגיה של מרפאת מעגלים בטיפול בבעיות אורטופדיות
במעגלים אנו מאמינים כי מעבר לטיפול הנקודתי בתסמין (דליפת שתן, צניחת רחם, צניחת שלפוחית, כאב ברצפת אגן, או כל תסמין אחר) יש לטפל גם בשורש הבעיה אשר גרם להופעת התסמין ומכאן החשיבות גם בבדיקה הביו-מכאנית שאנו עורכים. הבנת הביו-מכאניקה של האישה חשובה ביותר על מנת לאבחן מהו המקור שגרם לתסמין (חולשת שרירים, חוסר איזון שרירי, יציבה לקויה, דפוס התנהגות לקוי). דרך אבחון שורש הבעיה, ניתן לתת טיפול יותר מדויק ומעמיק שלא רק יטפל בתסמין אלא גם יפתור את הבעיה מן השורש וימנע בהמשך את הישנותה.
מה מיוחד בטיפולי הפיזיותרפיה במרפאת מעגלים?
- במרפאת מעגלים מעבר לפיזיותרפיה קיים צוות של מטפלים משלימים. מכאן, שבמקרים ששורש הבעיה הוא רגשי או פנים מערכתי, תוכל המטופלת ליהנות משלוב של טיפול פיזיותרפי וטיפול משלים ובכך לקבל מענה יותר מקיף לבעייתה.
- במרפאת מעגלים מעבר לפיזיותרפיה קיימת גם דיאטנית קלינית. מכאן, שבמקרים ששורש הבעיה הוא תזונתי ו/או משקל האשה משפיע לרעה על הבעיה (עודף משקל מעמיס על רצפת האגן), שילוב הייעוץ התזונתי הוא בעל חשיבות עליונה לפתרון הבעיה מהשורש.
- במרפאת מעגלים חדר כושר צמוד ומדריכות פילאטיס. שלוב ייעוץ לפעילות גופנית בחדר כושר או שיעורי פילאטיסמאפשר השלמה של התהליך השיקומי בכך שהמנחה לאימון הוא פיזיותרפיסטית מוסמכת אשר תדריך אותך כיצד להימנע מפגיעה ברצפת האגן בחדר הכושר וכיצד לשמור על ההישגים לאורך זמן.
באילו טכניקות טיפול אנו משתמשים בפיזיותרפיה במרפאת מעגלים?
ביופידבק לרצפת האגן (Biofeedback)
מכשיר הביופידבק מעביר מידה על פעילות השרירים ברצפת אגן דרך שימוש באלקטרודה הממוקמת בנרתיק אל מסך המחשב. באמצעות הביופידבק יכולה המטופלת לזהות את פעילות השרירים של רצפת האגן ולהבין כיצד להפעילם באופן יותר יעיל.
טכניקות ידניות (Manual therapy)
טכניקות ידניות הן חלק חשוב בטיפול הפיזיותרפי הוא הטיפול הידני (Manual therapy – Hands on therapy) והן מהוות ייסוד בשיקום. בטיפול ברצפת אגן משלב בעיקר טכניקות לשחרור רקמות רכות:
- טכיקות אוסטיאופתיות (Myofactal release, Strain counter strain, Muscle energy)
- מניפולציה לרקמות רכות (Soft tissue manipulation)
- טכניקות ידניות מסוג PNF (Proprioceptive Neuromuscular Faciiltation)
אלקטרו תרפיה ואולטרא סאונד (Electrotherapy and US)
טכניקות חשמליות נכללות כחלק מסל השירותים הניתנים בפיזיותרפיה. במצבים שבהם שרירי רצפת אגן מאד חלשים, יש צורך בעזרה להפעלתם באמצעות זרמים חשמליים. במעגלים מכשור חדשני ועדכני, כולל: אולטרא סאונד (US) ומכשיר זרמים משולב עם US.
מתן תרגילים וייעוץ לפעילות גופנית
תרגילים הם חלק משמעותי משיקום רצפת אגן. חשוב לציין כי הנחיית התרגילים מותאמת באופן מדויק לבעיה שאיתה מגיעה האישה. תרגול לצורך מניעת דליפת שתן אינו דומה לתרגול עבור צניחת איברים. הצורך בהבנה מדויקת של האנטומיה של רצפת האגן הכרחית עבור התאמת מסגרת התרגילים. בתרגול נעשה שימוש גם באביזרים שונים על מנת לאתגר יותר את רצפת האגן ואת השרירים המייצבים.
טייפינג וקינזיוטייפינג (Taping and kinesio-taping)
שימוש בטייפינג הינה דרך ייחודית ויעילה לשיפור היעילות ולשמירה על ההישגים שהושגו במהלך הטיפול הפיזיותרפי. צוות מעגלים אמון על מגוון טכניקות טייפינג שונות לייצוב מפרקי, שיפור בניקוז נוזלים,הורדת עומס מרקמות, להורדת כאב, להורדת נפיחות, לשיפור תחושת המצב ולשיפור תפקוד השריר. מגוון הסוגים של החבישות שבשימוש המרפאה כולל:
- טייפינג קשיח מסוג אנדורה ומולר taping) Enduraו-taping ( Muller
- טייפ אלסטי מסוג קיניזיוטייפינג (Kinesio-taping)
מה עליי להביא למפגש הראשון עם הפיזיותרפיסט?
- דוח רפואי עדכני מאורולוג, גניקולוג או גסטרואנטרולוג
- בדיקות עדכניות הרלוונטיות לבעיה (בדיקות אורודינאמיות, US ועוד)
תהליך הטיפול הפיזיותרפי במרפאת מעגלים
במפגש הראשון נעשית הערכה מעמיקה הכוללת מספר מרכיבים:
- תשאול מעמיק אודות התסמינים מהם סובלת המטופלת ומצב בריאותי כללי
- בדיקה ביו-מכאנית מעמיקה הכוללת לא רק הסתכלות על רצפת אגן אלא גם על הגוף כולו כמכלול: מנח כפות הרגליים, יציבה ועוד.
- מתן הדרכה ומידע על רצפת אגן ותפקודה
- טיפול ראשוני בבעיה, עצות יישומיות ותאום ציפיות וקביעת מטרות טיפול ויעדים.
קביעת תוכנית ראשונית ותוכנית מעקב
קביעת תוכנית טיפול ומינון הפגישות נעשית בשיתוף עם המטופלת ובהתאם למצבה. אין התחייבות מראש לקחת מספר קבוע של מפגשים. המטרה היא להתאים לך את המסגרת הנכונה ביותר להשגת מטרותיך. בדרך כלל נקבעת סדרה של טיפולים ראשונית ובהמשך, בהתאם להתקדמות המטופל, נקבעים מפגשים נוספים למעקב. ניתן להיפגש בתדירות של פעם בשבוע או פעם בשבועיים לפי בחירתך ולפי נקודת המבט של הפיזיותרפיסט. לאחר השגת המטרה ניתן לרווח את תדירות המפגשים (פעם בחודש או חודש וחצי) על מנת לאפשר מעקב ארוך טווח, תמיכה וסיוע מקצועי ארוך. המטרה העיקרית היא לשמור על השגת המטרה הטיפולית ועזרה בשמירה על השינוי באורח החיים שהושג לאורך זמן.