לברום הוא סחוס במפרק הירך שתפקידו לאטום את המפרק, לסוכך את חלקיו ולאפשר תנועה. פגיעה בלברום תגרום לכאבים ולצליעה. ניתוח ארתרוסקופי יכול להחזיר את המצב לקדמותו. לברום (Labrum) הוא סחוס המצוי במפרק הירך והוא במידה רבה מזכיר את המניסקוס, אחיו המפורסם ממפרק הברך. כאשר מחפשים בגוגל "מניסקוס", מתקבלות יותר מ־80 אלף תוצאות. לעומת זאת, כאשר מחפשים "לברום" מתקבלות בערך 3,000 תוצאות. מניסקוס הוא סחוס המצוי בברך ותפקידו לבלום זעזועים ולחלק עומסים במפרק הברך. בקרע במניסקוס ניתן לטפל בניתוח ארתרוסקופיה ובאותה שינה אפשר לטפל גם בקרע בלברום.
מהו לברום ומה הקשר שלו למפרק הירך? מפרק הירך המחבר בין האגן לרגל, הוא מפרק כדורי. הוא בנוי מראש עצם הירך (Head of Femur), שצורתו כדורית וממכתש המצוי באגן, הקרוי אצטבולום (Acetabulum). שני צידי המפרק מצופים בסחוס היאליני (Hyaline Cartilage), אשר מאפשר החלקה טובה לאורך טווחי התנועה, פיזור עומסים וספיגת האנרגיה בעת נשיאת המשקל. בצד האצטבולארי, הסחוס מכסה את המשטח בצורת פרסה, כאשר באמצע ישנו חלון עם רקמת חיבור ובו רצועה המחברת בין האצטבולום לראש הירך: ליגמנטום טרס (Ligamentum Teres). בתוך המבנה הזה מצויים כלי דם לראש הירך, אך בגיל הבוגר, אספקת הדם דרכם אינה משמעותית. מסביב לטבעת הגרמית (עצם) של האצטבולום, חובק את ראש עצם הירך מבנה סחוסי סיבי הקרוי לברום (Labrum), ותפקידו הוא לאטום את מפרק הירך ולאפשר סיכוך נכון בחלקיו. מעריכים כי הלברום משמש גם כחבק מסביב לראש עצם הירך כדי לייצב את הראש ולסייע בבלימת הזעזועים, בדרך דומה לזו שהמניסקוס עושה בברך.
אילו בעיות עלולות להיגרם כתוצאה מפגיעה בלברום? פגיעה בלברום עשויה להתאפיין בכאבים ובמגבלה תפקודית עד כדי צליעה. לטווח הרחוק עלול להיגרם נזק שיחייב ניתוח להחלפת מפרק הירך. במשך שנים רבות התקשו הרופאים להתמודד עם בעיות שנגרמו במפרק הירך וקבוצה גדולה מאוד של אנשים ובהם גם צעירים וספורטאים רבים, לא קיבלו טיפול נאות. כיום, הודות לארתרוסקופיה, ניתן לתקן פגיעה בלברום.
כיצד עלול להיגרם נזק ללברום? אחת הסיבות השכיחות לפגיעה בלברום נובעת מצביטה פמורו־אצטבולארית (Femoro Acetabular Impingement), שנגרמת בעקבות שינויים בראש הירך, שצורתו משתנה מכדורית לסגלגלה. שינוי זה מביא לידי התנגשות חוזרת בינו לבין הלברום והתוצאה היא כתישה וקרעים בלברום. פגיעה בלברום עלולה להיגרם גם תוך כדי פעילויות ספורטיביות, כגון: תנועות פישוק פתאומיות, שינויי כיוון בעיטה גבוהה, ושפגאט.
האם הלברום עשוי להבריא מעצמו? הלברום, כמו המניסקוס בברך, לא מקבל אספקת דם משמעותית, ולכן יכולת הריפוי העצמית שלו מוגבלת. לכן, אם קיימת הפרעה מכאנית משמעותית, כאבים ממושכים, הגבלה בתנועות של מפרק הירך, תחושת נקישה, תפיסה ואו נעילה של המפרק, יש מקום לשקול ניתוחי ארתרוסקופי.
מהם התסמינים לקרעים בלברום? התלונה השכיחה והעיקרית היא בדרך כלל כאבים באזור המפשעה, האגן או מפרק הירך. תלונות ותסמינם נוספים: תחושת נקישות או קליקים כואבים במפשעה, הגבלה בתנועות מסוימות כמו סיבוב פנימה של הירך ולעתים אף צליעה. עד לא מזמן, כאבים מסוג זה אובחנו כ"מתיחת שריר או גיד במפשעה", או כ"בקע ספורטאים". לאבחון נכון נדרשות הערכה זהירה ומדוקדקת ביחד עם בדיקות עזר ייעודיות.
האם אפשר לזהות קרע בלברום בעזרת צילום? בדיקת אם.אר.איי (MRI) בלבד איננה מספיקה לאבחון של קרעים בלברום ובמקרים בהם ישנו חשד סביר לקרע כזה, חשוב מאוד לבצע בדיקת MRI תוך כדי הזרקת חומר ניגוד (גדוליניום) לתוך מפרק הירך. גם אז ישנם ממצאים רבים, אשר עלולים להתפרש כקרעים, על אף שמדובר בממצאים תקינים. לכן, רצוי להתייחס לתשובות של מבדקים אלה בזהירות, תוך כדי השוואתם לממצאים נוספים.
מהי ארתרוסקופיה של מפרק הירך? ארתרוסקופיה היא שיטה כירורגית המאפשרת לנו לנתח דרך פתחים זעירים. ארתרוסקופיה של מפרק הירך מתבצעת דרך שניים עד שלושה פתחים. על אף שמדובר בניתוח אשר יושב תחת הכותרת "פולשנות זעירה", בדרך כלל נדרשת הרדמה כללית, אך לעתים אפשר להסתפק בהרדמה אזורית. בשל היותו מפרק חבוי ועטוף בשכבה עבה מאוד של שרירים, ביחד עם מבנהו הגרמי, צריך למתוח את הרגל כדי להביא לתת־פריקה של המפרק, וזאת על מנת ליצור "מקום עבודה" למצלמה ולמכשירי הארתרוסקופיה.
כמה זמן נמשכת ההתאוששות מניתוח כזה? אצל אנשים צעירים ללא נזק נלווה לסחוס המפרקי, ההתאוששות היא מהירה וכעבור שלושה עד ששה שבועות הם מסוגלים להתחיל לחזור לפעילויות ספורטיביות כמו ריצה קלה או אימון באופני כושר. אצל אנשים שעברו תפירה או שחזור של הלברום, השיקום ארוך יותר ויכול להימשך בין שלושה חודשים לחצי שנה עד לחזרה לפעילות ספורטיבית מלאה.
הכתבה באדיבות ד"ר בוצר, אורתופד מומחה, מנתח – עמית ברפואת ספורט ומומחה בפציעות ספורט, רופא בכיר ברמב"מ, יועץ פרטי לאורטופדיה ורפואת ספורט במרפאת "מעגלים".